Tips, råd og informasjon om skadeinsekter og skadedyr i boligen eller hytta

Flyvende maursverm? Ingen grunn til panikk

Sommeren er høysesong for flygemaur. De kan være ubehagelige, og de kan komme i tusenvis. Men det varer bare en dag eller to, og er ikke farlig eller skadelig. – Hold dører og vinduer lukket slik at de ikke kommer inn.

Museumsbille på gul blomst

Slik kommer insektene seg inn i boligen

Selv om insektene er viktige for næringskjeden oppfatter vi dem ofte både som plagsomme og ekle. Til tross for at de fleste av dem er helt ufarlige, så kan noen gjøre skade. Slik kommer de seg inn i boligen og dette kan du gjøre for å forebygge.

Nærbilde av markkakerlakken

Insekter i huset? Ikke alle insekter gjør skade

Insekter som tusenbein og skrukketroll forviller seg ofte inn i boligen ved en tilfeldighet. Hvis de finner et mørkt og fuktig område, kan de slå leir for en lengre periode. Men de er fullstendig harmløse, så du trenger ikke bekymre deg. Finn heller frem kost og feiebrett hvis du vil at de skal flytte ut.

Stokkmaur som har hulet ut en trestokk

Lyder kan avslører skadedyr og insekter

Hører du en kneppelyd, knitrende bruselyd, gnaging eller krafsing i veggen? Du tenker kanskje ikke over det, men noen ganger kan hørselen være et godt hjelpemiddel for å ha for å avdekke både skadedyr og insekter.

Nærbilde av veggedyr i ulike stadier © Norsk Hussopp Forsikring

Økning i veggedyrsaker – Slik avslører du aktivitet

Vi erfarte en økning i meldte veggedyrtilfeller på nærmere 30% i 2019. Veggedyr er små insekter som lever av blodet vårt. Selve insektet kan være vanskelig å oppdage fordi de er raske, gjemmer seg godt og er aktive når vi sover. Har du først fått de i hus kan de være utfordrende og kostbart å bli kvitt.

Bilde viser at skjeggkre har langt mer behåring enn sølvkre

Forskjeller og likeheter mellom sølvkre og skjeggkre

Vi får mange henvendelser om sølvkre og skjeggkre og for det utrente øyet kan det være vanskelig å skille disse, og mange spørsmål dukker opp når man får disse uønskede gjestene i boligen. Her får du informasjon om insektene og svar på disse spørsmålene.

En finger som peker på et veggedyr under en rammemadrass

Høysesong for veggedyr

Hvert år øker antall veggedyrsaker markant i august, september og oktober. Det forventes et rush av skademeldinger i tiden som kommer.

Nærbilde av et skjeggkre som piler over gulvet

Dette kan du gjøre hvis du har fått skjeggkre i boligen

Det lille insektet gjør ingen skade, og har du fått det i hus, er det ikke en gang sikkert du merker det. Allikevel har skjeggkre skapt bruduljer i rettssalene og ført til store erstatningsoppgjør. Så hva skal du gjøre hvis du får det?

GÅR SAMMEN: Bransjen går sammen mot skjeggkre. (FOTO Kristin Cock, Newswire)

Samlet offensiv mot skjeggkre

Utbredelsen av skjeggkre har eksplodert de siste årene. Nå allierer Folkehelseinstituttet, Norsk Hussopp Forsikring og fire konkurrerende bekjempelsesfirmaer seg for å løse problemet.

Bilde av en samling sorte jordmaur i tak

Slik unngår du insektsproblemer

Insekter finnes overalt og er viktig for næringskjeden. For oss mennesker oppleves de ofte som plagsomme og ekle, spesielt hvis de kommer i stort antall inne. Våren og sommeren er høytid for insekter. Det er skremmende lett å få de med seg inn, men heldigvis er det også mye man enkelt kan gjøre for å redusere sjansen for at de skal ta permanent opphold inne.

Nærbilde av veggedyr som nettopp har spist

Disse skadeinsektene plager oss mest

Skjeggkre øker mest på listen over skadedyr som plager nordmenn, mens svart jordmaur ligger på toppen av listen. Veggedyr går noe tilbake, men er fortsatt blant de vanligste skadedyrene.

Nærbilde av skjeggkre i limfelle.

Skjeggkreene går en mørkere fremtid i møte

Ny metode gjør at skjeggkrebestanden kan reduseres kraftig i løpet av få uker. Bekjempelsesmetoden er et resultat av et forskningsprosjekt som styres av Folkehelseinstituttet og Norsk Hussopp Forsikring.

Skjeggkre i limfelle

Løsningen på skjeggkre-problemet

Norske forskere har funnet en metode som viser seg å være svært effektivt mot skjeggkre. Heretter kan skadedyrselskaper redusere bestanden kraftig i løpet av noen få måneder.

Skjeggkre i limfelle.

Skjeggkre foretrekker nye hus

Eldre boliger har sjelden skjeggkre, mens bygg nyere enn 10 år invaderes av de plagsomme insektene. Ingen vet årsaken.

Nærbilde av flere stokkmaur

Maur om vinteren

Maur finnes over hele landet og er mest aktive om våren og sommeren. Oppdager du derimot maur inne på vinteren bør du være oppmerksom.

Får normalt 4-7 kull per år, vanligvis med 8-12 unger per kull.

Restefett gir rottefest

Julen er tid for fet mat som ribbe og pinnekjøtt. Til stor begeistring for rottene feiler mange når de skal kvitte seg med mat- og fettrestene.

SENGEKAMERAT: Veggedyr trives der det er tilgang på mat, gjerne i sengen din.

Gift dreper ikke lenger veggedyr

Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgifter. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på blodsugerne.

Tre julætrer med stjerner

Juletreets blindpassasjerer

Er du redd for alle småkrypene som følger med juletreet? Det er det ingen grunn til. En skal ha ordentlig uflaks for å få et insektproblem som følge av juletreet.

Brunrotta veier vanligvis 200-500 gram. Kroppslengden er om lag 18-25 cm.

Grillsesongen er en god tid for rottene

Grillsesongen står for døren og dette er gode nyheter for rottene. Mat- og fettrester i toalettet og grillmarinade i vasken gjør livet verdt å leve også for de firbeinte kloakkdyrene.

Klynge med stokkmaur på bakketopp.

Stokkmaur – ikke så farlig som mange tror

Stokkmauren er den største mauren vi har i landet og den er fryktet av mange. Den er en av få insekter som kan gjøre skade på bygningen, men skadeomfanget er ofte overdrevet.

Faraomaur – en landeplage fra Egypt?

På grunn av sin petite størrelse har den en spesiell evne til å komme seg inn så og si overalt og i verste fall spre smitte fra urene til sterile områder.

Veggedyr – vår følgesvenn og fiende

Veggedyret er en ekte «cosmopolitan»-de lever over hele verden og føler seg hjemme bare de finner en varm seng. De er ikke farlige men kan oppleves belastende.

Sølvkreet – et overvintrende insekt

Hvor blir det av alle insektene om vinteren? De fleste insekter går i dvale når vinterkulda setter inn for alvor, men det finnes også noen insekter som aldri tar «vinterferie». Sølvkreet er et slikt insekt.

Svart jordmaur arbeidere

Unngå uønskede gjester

Det er skremmende lett å få med seg uønskede insekter inn i huset. Har de kommet er det små sjanser for at gjestene selv pakker sekken og drar.

Kraftig og aktivt angrep av klesmøll (Tineola bisselliella) på et utstoppet rådyrhode.

Bekjemp tekstilskadedyr

Både møll og tekstilskadebiller kan gjøre stor skade på ullklærne dine. Her får du tips til hvordan du blir kvitt dem hvis de har kommet i hus.