Bekjemp tekstilskadedyr

Nærbilde av en klesmøll
SKADE: I Norge er klesmøll det insektet som gjør størst skade på klær tekstiler i hjemmet

Slik blir du kvitt møll og tekstilskadebiller

Oppdager du hull i ulltøyet er sjansene tilstede for at du har fått besøk av møll eller tekstilskadebiller. Disse småkrypene er både plagsomme og kan gjøre stor skade på tekstiler, spesielt kan det gå utover ulltøyet. 

Foretrekker skitne klær

Tekstilskadedyrene er avhengige av fettstoffer for å utvikle seg. Derfor foretrekker de klær som er møkkete. Ubehandlet ull er også mer utsatt da det inneholder naturlige fettstoffer.

Dette kan du gjøre for å fjerne insektene

Både for møll og tekstilskadebillene er det larvene som gjør skade, og det er disse som må bekjempes. En voksen møll eller en bille er altså ikke ensbetydende med at du har angrep i huset.

Er du så uheldig at du har fått møll i hus er det heldigvis mye du kan gjøre for å bli kvitt småkrypene. For det første bør du finne frem støvsugeren. Eggene sitter som regel løst, er ikke særlig solide og vil forsvinne eller bli ødelagt ved støvsuging. I tillegg anbefales det at klærne ristes godt utendørs. Dersom det er større ting som for eksempel tepper kan du gjerne bruke en teppebanker. Møllen liker ikke store temperaturforskjeller, og utsetter du angrepne plagg for temperaturendringer gjentatte ganger vil møllarvene dø. Er det vinter og minusgrader anbefales det å sette ulltøyet ut i perioder, for deretter å ta det inn, og sette det ut igjen. Møllarvene vil også dø ved klesvask.

Les mer om møll her

Heller ikke tekstilbillene er det så vanskelig å bli kvitt, men det kan ta tid. I likhet med for møll er det aller viktigste for å unngå disse at det er rent. Finn frem støvsugeren og ta en storrengjøring. Vær nøye slik at du ikke glemmer kroker, sprekker etc. Husk også å rengjøre langs lister, bak, under og i møbler og hvitevarer. Og husk å kaste støvsugerposen etterpå. Som møllen liker ikke tekstilbillene kulde, så er det minusgrader kan du ta ut angrepet tekstil, alternativt putte det i fryseren.

Les mer om tekstilskadebillene her

Har du dyr i huset anbefaler vi å sjekke dyrets oppholdssted, seng eller lignende. Dette fordi eventuelt håravfall er en god matkilde for tekstilskadedyrene.

Forebygg og unngå nye angrep

For å unngå nye angrep er det viktig å finne ut hvor insektene oppholder seg. Som regel finner du de på loft og i kjeller eller andre steder hvor tekstilene oppbevares. Det er verdt å ta jobben med å lete slik at du ikke risikerer nye angrep. I tillegg bør en sørge for å fjerne næringsgrunnlaget. Generell god rengjøring er forebyggende.

Tips for bekjempelse:

  • Støvsug grundig
  • Rist klær og angrepet tekstil godt
  • Utsett angrepet tekstil for temperaturendringer
  • Sjekk husdyrets oppholdssted ekstra nøye
  • Frys eller vask angrepet tekstil