Lyder kan avsløre skadedyr og insekter

Stokkmaur som har hulet ut en trestokk
Spiser ikke treverket, men gnager ganger for å gjøre plass til bolig. Foto: Norsk Hussopp Forsikring

Hører du en kneppelyd, knitrende bruselyd, gnaging eller krafsing i veggen? Du tenker kanskje ikke over det, men noen ganger kan hørselen være et godt hjelpemiddel å ha for å avdekke både skadedyr og insekter.

Du kan høre stokkmauren jobbe

Stokkmaurangrep kan ofte avdekke skjulte skader i bygningskonstruksjonen. Et angrep starter ofte i fukt- eller råteskadet treverk, men stokkmauren kan også angripe friskt tremateriale og annet isolasjonsmateriale – som for eksempel isopor. Hver sommer når stokkmauren svermer, sender de ut tusenvis av droner som leter etter steder der det er fint å etablere seg. I jakten leter de nærmest over alt:

– I luftespalter, bak kledningen, eller under sviller. Hvis det finnes en åpning så finner stokkmauren fram til den, sier Maren Trones Christiansen, biolog i Norsk Hussopp Forsikring.

Stokkmauren avgir også lyder, derfor kan du høre at de jobber. Årsaken er at den biter av trevirket på samme måten som du gjør når du bruker en knipetang.

– De spiser ikke i treverket, men fjerner materialet for å lage ganger som de trenger for å bygge samfunnet sitt. Da kan du høre at de jobber inni materialene. Du trenger ikke legge ørene inntil en gang, fortsetter Christiansen.

Å banke på materialene kan også være en metode for å avdekke om noe er galt. Hvis du finner steder der materialene avgir mindre klang, så kan det tyde på at materialene er hule. Det kan for eksempel bety at du har stokkmaur. Er det derimot klang i materialene, så betyr det også at de består av hel ved, og da har du neppe noe problem akkurat der.

Les også: Stokkmaur er ikke så farlig som mange tror

Lyd er ikke egnet for å finne råteskader

Lyd er lite egnet til å finne nedbrytning som følge av råteskader. Råteskadde materialer oppleves trolig annerledes med hensyn til klang og lyd, men dette vil ikke være utløsende for at man oppdager råteskadene. Der vil trolig visuelle forhold, kombinert med lukt og lignende være sentralt.

Les mer om: Råte og råteskader

Husbukk som lager kneppelyd

Mens stokkmauren finnes over hele landet, er husbukken mye mer stedegen, og trenger helt spesielle klimatiske forhold for å trives. Derfor finnes husbukken stort sett bare i områdene fra Sørlandsporten til Lindesnes, men man har også unntaksvis funnet kolonier i enkelte fjordarmer på Vestlandet og på Hvaler.

– Akkurat på samme måte som kaniner foretrekker fersk salat, foretrekker husbukken ferskt treverk. Noe av det aller beste den vet er derfor tømmerbygninger som nettopp er bygd og hvor konstruksjonen står og tørker, forklarer Christiansen.

– Noen ganger går det an å høre husbukken også. Larvene lager kneppelyder når de biter i materialene og denne lyden kan det være mulig å høre hvis det ellers er stille i rommet. Dette forekommer særlig i den varme årstiden, tilføyer biologen.

Rotter og mus krafser og gnager

Når vi leter etter skadedyr og insekter bruker vi bestandig alle sansene. Hørselen blir spesielt viktig for å avsløre at man har uønsket besøk av gnagere.

-Rotter kan veie opptil en halvkilo, og er hovedsakelig nattaktive. Grunnet rottenes størrelse oppdager de fleste rotteaktivteten veldig fort dersom man får de inn i hus. Man hører da typisk lyder når rottene løper rundt inne i konstruksjonen. Siden rottene er nattaktive oppdager de fleste at aktiviteten tar seg opp mot kveldstid. Det er heller ikke uvanlig å høre gnagelyder når man får inn rotter. Rottene bruker ofte tennene sine for å komme gjennom hindringer eller utforske nye ting, sier Christiansen.

Denne adferden gjør at de fleste oppdager rotteaktiviteten relativt raskt etter at den oppstår.

Mus er mye mindre enn rotter, og veier kanskje ikke mer enn 20 gram. I mange tilfeller kan de likevel høres når de romsterer og krafser i vegger og gulv, eller når de piler over platene på nedlektede himlinger. Siden det er mye vanskeligere å høre lyden av mus, enn av rotter er det ikke uvanlig at man kan ha mus i mange år uten å være klar over det.

– I midlertidig kan luktesansen også være veldig viktig for å avdekke om du har et mus- eller rotteproblem. Rottene lager ofte «rotte-toalett» hvor de samler avføringen sin i gitte områder, og bruker ofte urin for å markere territorium. Det avgir en kvalmende og ofte litt søtlig lukt i boligen. Enda verre er det hvis en rotte dør inni en vegg, for da kan den ligge og avgi lukt i mange måneder, og det lukter helt forferdelig, sier Christiansen.

Mus legger igjen ekskrementer og urin overalt hvor de ferdes. Urinen kan gi en amoniakk-ligende lukt, noe som kan bli fremtredenen ved stor aktivitet.

Les også: Sjekkpunkter for forebygging mot rotter og mus

Få hjelp når du trenger det

Du kan forsikre deg mot råteskader og skadedyr. Vi hjelper deg med å bekjempe skadedyr som skjeggkre, veggedyr, kakerlakker, maur, mus og rotter. Gjør skadedyr skade på huset eller hytta får du økonomisk hjelp til å reparere skaden. Du må selv sikre bygningen mot nye angrep. Vi gir deg gode råd om hvordan du best kan gjøre dette, eksempelvis ved å tette sprekker hvor de kommer inn.

Vi er markedsledende på forsikring av råteskader og skadeinsekter. Vi har mer enn 80 års erfaring fra denne typen skader og forsikrer 1,2 millioner norske boliger. Skulle uhellet være ute kan du være trygg på at skadesaken blir håndtert raskt og effektivt.

Andre artikler:

Mer om: