Flere veggedyr krøp i norske senger i fjor – slik avslører du aktivitet

Nærbilde av veggedyr som nettopp har spist.
Antall veggedyrbekjempelser økte i 2022. Det har trolig sammenheng med nordmenns reisevaner.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser rundt 30 prosent økning av veggedyrbekjempelser i 2022. – Det vil øke mer i år, tror biolog Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring, som gir deg råd om hva du bør se etter.

– At vi reiste mer i fjor viser igjen i antallet veggedyrbekjempelser, sier Christiansen.

I 2019 var det rekordmange veggedyrbekjempelser, mens nedstengingen under korona førte til færre bekjempelser i 2020 og 2021, før det økte igjen i fjor.

– Vi kommer antakelig til å oppleve en økning også i år, men det vil forhåpentligvis ta tid før vi får like mange bekjempelser som i toppåret 2019, sier Christiansen.

5 tips for å unngå veggedyr på reise

  • Ikke legg kofferten eller klær oppå eller under hotellsenga. Sjekk også bager nøye hvis barna dine har vært på idrettsarrangement eller lignende.
  • Vask alle klærne dine når du kommer hjem, helst på seksti grader.
  • Sjekk pc og mobilcover, særlig hvis du har for vane å lade disse på sengekanten. Veggedyr elsker nemlig varme, og kan søke tilflukt i deksel/tastatur.
  • Sørg for å oppbevare bagasjen mest mulig lukket, og gjerne på en hylle mens du er på ferie.
  • Sjekk rundt sengen og madrassen etter mørke ekskrementflekker. Finner du spor etter veggedyr, gi hotellet beskjed om problemet.

Tar med seg veggedyr i bagasjen

Veggedyr er et blodsugende insekt, som i motsetning til hva navnet skulle tilsi, oftest befinner seg i sengen. Det er med andre ord riktigere med det engelske navnet «bed bugs». Disse var vanlige og til stor plage i Norge fram til 50-tallet, da de med insektmidler nesten ble utryddet. Nå har mange veggedyr blitt resistente mot insektmidler, samtidig som flere reiser og tar med seg veggedyr i bagasjen hjem.

I 2007 begynte Folkehelseinstituttet (FHI) å føre statistikk over veggedyrbekjempelser i Norge. Siden den gang har tallet økt fram til 2019, da det ble registrert 3058 bekjempelser. Men under pandemien ble det færre veggedyrbekjempelser.

– Pandemien har forstyrret statistikken, noe vi ser i for eksempel tallene for veggedyr. Da vi sluttet å reise, gikk de kraftig ned. Nå er tallene på vei opp igjen, sier FHI-forsker Anders Aak.

Les mer om hvordan du unngår å ta med veggedyr hjem fra reise.

Dette bør du se etter – typiske tegn

Typisk tegn på veggedyr er bitt og reaksjoner på kroppen. Bittene ser gjerne ut som et myggestikk eller utslett.

– Vi reagerer imidlertid forskjellig og det er ikke alle som merker bittene. I tilfeller hvor personen får liten reaksjon på bittene, kan det derfor gå lenger tid før en mistenker veggedyr, sier Christiansen.

Veggedyrene er raske, gjemmer seg godt og kommer stort sett frem kun på natten når vi sover. Derfor kan det i mange tilfeller være vanskelig å få øye på selve insektet. Voksne veggedyr er omtrent på størrelse med en eplestein. De er rødbrune, 5-6 mm lange og 3 mm brede. Siden de er vanskelig å oppdage, er det er ofte mørke ekskrementflekker etter insektene som avslører aktivitet.

– Se etter brunsorte flekker og grupper med små svarte prikker. Disse flekkene kan sees blant annet under laken og under rammeverket på sengen. I tillegg kan de avsløres gjennom at man oppdager små blodflekker på sengetøyet, forklarer biologen.

Dette må du gjøre ved mistanke

Dersom du oppdager eller mistenker at du har veggedyr, er noe av det viktigste du gjør å begrense spredning til resten av boligen. Veggedyr spres blant annet med sengetøy og andre ting som forflyttes i boligen.

– Ta derfor ikke med deg dynen for å legge deg på sofaen, da risikerer du at veggedyrene etablerer seg i stua i tillegg. Prøv også å senke skuldrene. Det oppleves ofte både plagsomt og belastende å få veggedyr, men de er heldigvis ikke farlige, råde Christiansen.

Veggedyr er utfordrende å bli kvitt fordi de er flinke til å gjemme seg, samtidig som de formerer seg fort. I tillegg er de motstandsdyktige mot insektgifter og en vellykket bekjempelse krever ofte en kombinasjon av flere bekjempelsesmetoder. Derfor bør du kontakte forsikringsselskapet ditt eller en profesjonell skadedyrbekjemper for å få has på problemet.

Forsker på veggedyr

Norsk Hussopp Forsikring er spesialist på skadedyrforsikring og et gjensidig selskap, og bruker av overskuddet til å finansiere forskning på nye bekjempelsesmetoder.

– Vi er nødt til å utforske nye og bærekraftige bekjempelsesmetoder på veggedyr. I dag er dette svært kostbare og tidskrevende bekjempelser som profesjonelle firmaer må utføre. Vi håper et forskningsprosjekt FHI nå er i gang med vil gi mer effektive metoder, og mulighet for mer individualisert behandling, sier Christiansen.

Les mer om veggedyr.

Antall veggedyrbekjempelser i årene 2018-2022:

  • 2018: 2810
  • 2019: 3058
  • 2020: 2015
  • 2021: 1772
  • 2022: 2285

Kilde: Folkehelseinstituttet