Insekter som stikker og biter – Slik unngår du dem
Med varmere vær øker sjansen for å bli stukket av insekter. Som regel er det mer ubehagelig enn farlig. Dette er insektene du bør være obs på, og slik unngår du best å bli stukket, råder Norsk Hussopp Forsikring.
De aller fleste har nok opplevd insektbitt eller stikk, men heldigvis er det kun et fåtall dyr som stikker, biter eller gir vedvarende kløe hos mennesker.
– De vanligste er bier, veps, maur, klegg, lopper, mygg, flått, skabb og veggedyr. Sjansene er større på våren og sommeren og iblant kan det være vanskelig å vite hvilket insekt som har vært bortpå deg, sier skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring Svein Stormoen.
Smertefulle og plagsomme stikk
Stikk fra veps, bier og humler kan være smertefulle, men med mindre man er allergisk er det sjelden farlige fordi det kun avgis små mengder gift i et stikk. Stikkeveps og humler kan stikke gjentatte ganger, i motsetning til bier som kun kan stikke en gang.
– Vepsestikk unngår man best ved å holde seg i ro, og ikke terge vepsen. Da stikker den vanligvis ikke, sier Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.
Om våren er vepsenes oppgave å bygge bol og passe larver for å øke kolonien. I denne perioden er de mest opptatt av seg og sine arbeidsoppgaver, mens de på høsten har gjort jobben sin og er mer opptatt av å jakte sukkerholdig næring.
– Det er på våren og tidlig på sommeren at det er mest hensiktsmessig og enklest å gjøre forebyggende og bekjempende tiltak. Alle stikkeveps i Norge er ettårige, og overlever ikke vinteren. Det er derfor lite poeng i å forsøke å bekjempe vepsene på senhøsten da det uansett vil dø ut i løpet av kort tid, forklarer skadesjefen.
Kleggen kan også tidvis være svært plagsom, fra våren og gjennom sommeren. Kleggen er ute etter blod, og med sine store munndeler er bittene derfor smertefulle.
– Man kan sette opp feller, men ofte er det lite annet å gjøre enn dekke til kroppen med klær i områder med mye klegg, sier Stormoen
Vanskelige å unngå
Å klare å unngå et møte med mygg, maur eller edderkopper skal godt gjøre her til lands. Selv om de kan være irriterende og plagsomme, så er de ikke farlige. Noen blir oftere bitt av mygg enn andre, og grunnen kan være at vi skiller ut forskjellige stoffer. Noen steder i landet er det opplagt vanskeligere å unngå mygg enn andre.
– Det er vanskelig å sikre seg mot mygg, men ute kan man for eksempel bruke myggspiraler, eller maskiner som tiltrekker seg og samler myggen. Inne hjelper det med netting foran vinduene, hvis man er mye plaget. Noen reagerer mer på stikk enn andre, men heldigvis finnes det midler man kan føre på stikkene, som demper kløen, sier Stormoen.
Mange har også opplevd mauren som kryper opp leggen hvis man har stått stille ute der mauren ferdes. Rød skogsmaur kan bli aggressive når de blir forstyrret og kan bite og sprute maursyre. Dette kan være ubehagelig og svi litt, men er heldigvis ikke farlig og går over relativt rask.
Litt større edderkopper kan også bite, men siden de helst vi unngå mennesker, så skjer det ikke så ofte.
– Har du edderkopper i huset, så skal du egentlig være fornøyd. De fanger og spiser andre dyr som du ikke ønsker, som midd. Hvis du først skulle bli bitt, kan det føles som et biestikk, som vil gå over i løpet av et par timer, sier skadesjefen i Norsk Hussopp Forsikring.
Blir med hjem i bagasjen
Veggedyr har hatt en vesentlig økning i Norge de senere årene. Det siste året har antall bekjempelser sunket igjen som følge av mindre reising. Allikevel er det fortsatt et betydelig problem, og skadedyret var i fjor på tredjeplass på Folkehelseinstituttets statistikk over skadedyrbekjempelser.
– Insektet spres med mennesker og blir gjerne med i bagasjen vår hjem fra ferie. De lever av å suge blod fra mennesker, og gir fysiske stikk og reaksjoner på kroppen som ofte ser ut som et myggstikk eller utslett. Heldigvis er det relativt enkelt å forebygge, forteller Svein Stormoen.
Hvis du har vært uheldig og fått veggedyr i hus, finnes det dessverre ingen enkle måter å bli kvitt dem.
– Bekjempelse innebærer ofte en betydelig utgift og kan føre med seg en rekke praktiske utfordringer. I verste fall må huset tømmes og innboet fryses eller varmebehandles. En veggedyrbekjempelse koster gjerne fra 30-50 000 kroner, men kan også koste betydelig mer, sier Stormoen.
Vanskelig å få øye på
Blant de minste stikkende insektene finner man lopper og midd. Det er mange forskjellige typer lopper, men hoveddelen av loppebitt her i landet kommer fra fuglelopper.
– Loppene biter om natten, og bittene gir røde stikk og utslett, som normalt gir kløe. De ser gjerne ut som små myggstikk, men som regel får man flere bitt samlet på noen centimeters avstand. De liker å være tett tildekket når de skal spise og man ser derfor ofte bitt rundt linninger hvor klær og sokker strammes, sier skadesjefen.
Den vanligste tiden mennesker blir bitt av fuglelopper er fra april til begynnelsen av juni. Når hytter varmes opp på senvinter, vekkes fugleloppene til live og på denne tiden er det også vanlig å bli bitt. Mange har også fuglereir under takstein, og fuglelopper fra disse kan falle inn når vindu står åpent for lufting. Fuglelopper overlever ikke lenge i hus fordi de ikke kan formere seg på menneskeblod. I tillegg er det vanligvis for tørt klima innendørs.
– Folk reagerer veldig forskjellig på stikkene. Noen reagerer nesten ikke, mens andre får store reaksjoner. Stikkene fra veggedyr og fuglelopper ser ganske like ut. For en ikke-ekspert er ikke det mulig å skille stikk fra et annet, sier Stormoen.
Gnager gjennom huden
Skabb er betegnelsen på hudutslett hos mennesker forårsaket av skabbmidden. Midden vokser som en parasitt på huden, hvor den spiser av hudens øverste lag. Skabbmidd gnager seg gjennom huden og lager såkalte skabbganger hvor den etterlater egg. Dette forårsaker plagsom kløe og smitter ved hudkontakt.
For å bli kvitt skabbsmitte må dette behandles. I tillegg bør sengetøy og klær som har vært i kontakt med huden vaskes på 60 °C eller legges bort i en uke.
Farlige blodsugere
Flåtten er også en liten midd som tilhører edderkoppdyrene. Flåtten på sin side har en litt mer alvorlig side, og er en av de verste smittesprederne blant blodsugerne i de nordlige delene av Europa. Den lever av å suge blod fra mennesker og dyr.
– Flått er det lett å få på seg i skogsområder og andre steder med tett vegetasjon og skygge. Det er også vanlig å finne flått i hager og i parker i urbane områder. Et tips er å bruke gummistøvler og langbukser, og alltid sjekke over kroppen når dagen er over. Siden flåtten suger blod av fugler og pattedyr, kan den også overføre sykdom. Derfor er det viktig å få fjernet flåtten så snart som mulig, sier skadesjefen i Norsk Hussopp Forsikring
På mennesker kan flåtten bite seg fast overalt, men områder med tynn hud som lysken, knehasene, armhulene og området bak ørene, er særlig utsatte. Sjekk også hunder og katter som beveger seg i flåttområder.
Med riktig forsikring får du hjelp til å bekjempe skadeinsekter som veggedyr, skjeggkre, kakerlakker og maur, og økonomisk hjelp til å utbedre eventuelle skader. Norsk Hussopp Forsikring har mer enn 80 års erfaring og er markedsledende på forsikring av råteskader og skadeinsekter.
Få hjelp når du trenger det
Du kan forsikre deg mot råteskader og skadedyr. Vi hjelper deg med å bekjempe skadedyr som skjeggkre, veggedyr, kakerlakker, maur, mus og rotter. Gjør skadedyr skade på huset eller hytta får du økonomisk hjelp til å reparere skaden. Du må selv sikre bygningen mot nye angrep. Vi gir deg gode råd om hvordan du best kan gjøre dette, eksempelvis ved å tette sprekker hvor de kommer inn.
Vi er markedsledende på forsikring av råteskader og skadeinsekter. Vi har mer enn 80 års erfaring fra denne typen skader og forsikrer 1,2 millioner norske boliger. Skulle uhellet være ute kan du være trygg på at skadesaken blir håndtert raskt og effektivt.