Skjeggkre – slik holder du krypene borte

SJENERENDE: Skjeggkre er ikke farlig og gjør liten skade i boligen, men oppleves ofte som ubehagelige.

Når lyset forsvinner om høsten og vinteren, kommer skjeggkreene frem. ­– Vi ser flere tusen skadetilfeller hvert år og flertallet av henvendelsene kommer i vinterhalvåret, sier Maren Trones Christiansen, biolog i Norsk Hussopp Forsikring.

Høst og vinter er høysesong for å oppdage skjeggkre, viser tall fra Norsk Hussopp Forsikring. De første skjeggkreene ble oppdaget i Norge i 2013, og antall bekjempelser har eksplodert siden den gang.

Piler over baderomsgulvet

– Du kan finne skjeggkre i hele boligen, og i motsetning til sølvkre klarer de seg også bra i tørre rom. Skjeggkre trives likevel best i fuktige miljø, derfor finner du dem ofte på våtrom. De er lysskye og nattaktive, så du oppdager dem gjerne når du skrur på lyset om morgningen. Da kan man se skjeggkreene pile over baderomsgulvet på vei til hjemmestedet, sier Christiansen.

Skjeggkre er så godt som altetende og kan spise alt fra matavfall, døde insekter, tørre planter, papir, tapet, til andre organiske materialer.

– Skjeggkre er ikke farlige og skaden de kan gjøre i en bolig er minimal, likevel behandler vi dem som skadedyr fordi de oppleves som sjenerende og ubehagelige. De fleste vil slippe å ha kryp pilende rundt i boligen, sier Christiansen.

Forskning gir håp om å bli kvitt skjeggkre

Norsk Hussopp Forsikring, Folkehelseinstituttet (FHI) og skadedyrbransjen har i samarbeid gjennomført et kunnskapsprosjekt for skjeggkre. Forskningen har funnet frem til bedre metoder for bekjempelse av skjeggkre, og nå er Norge helt i front på bekjempelse.

– I forskningsprosjektet fant FHI ut at bruk av forgiftet åte er den mest effektive måten å bekjempe skjeggkre. Før var det vanlig å bruke større mengder forgiftet åte, men nå vet vi at det holder å kun bruke 1 gram. Av hensyn til innemiljøet, er denne metoden mye mer bærekraftig, forklarer biologen.

Kannibaler

– Siden skjeggkre er altetende, så spiser de også hverandre. Skjeggkreet som blir drept av åte inneholder nok gift til å ramme også de som spiser det døde individet. Åten har dermed god effekt i lang tid etter at den har blitt lagt ut, sier Christiansen.

De nye metodene har gitt gode resultater og det er forventet at vekstraten hos skjeggkre vil avta i årene fremover.

Slik unngår du skjeggkre

Enn så lenge må vi fortsatt stri med krypene. Når de først er i hus, er det lurt å tilkalle profesjonell hjelp. Noen ting kan du likevel gjøre selv, for å holde dem ute av hjemmet.

– Skjeggkre kommer ofte inn i boligen gjennom emballasje. De kan bo i pappesker, bygningsmaterialer og lignende. En ting man kan gjøre er å pakke ut nye ting ute og kaste emballasjen så raskt som mulig, sier Christiansen.

– Du kommer også langt med en tett bolig. Reparer gulvbelegg og tett lister, sprekker, rør- og kabelgjennomføring med fuging. På denne måten fjerner du gjemmestedene og begrenser bevegelsesfriheten.

I tillegg forteller Christiansen at det er viktig å redusere tilgang på næringskilder.

– Godt renhold med jevnlig og grundig støvsuging kan holde bestanden i sjakk, og dette vil også virke forebyggende for en rekke andre insekter man kan få inn, sier biologen.