Slik unngår du insektsproblemer

Bilde av en samling sorte jordmaur i tak
Arbeiderne til svart jordmaur er 3-5 mm lange og forekommer vanligvis i stort antall

Insekter finnes overalt og er viktig for næringskjeden. For oss mennesker oppleves de ofte som plagsomme og ekle, spesielt hvis de kommer i stort antall inne. Våren og sommeren er høytid for insekter. Det er skremmende lett å få de med seg inn. Heldigvis er det også mye man enkelt kan gjøre for å redusere sjansen for at de skal ta permanent opphold inne.

Publisert: 23. april 2019

Disse insektene plager oss mest

På våren og sommeren topper maur, veggedyr, veps, kakerlakk og skjeggkre skadestatistikken til Folkehelseinstituttet og Norsk Hussopp Forsikring. Svart jordmaur, stokkmaur og veps er blant de vanligste problemene og det er kanskje ikke så rart i og med at de hører naturlig til i den norske faunaen. I tillegg er veggedyr, kakerlakker og skjeggkre et stadig økende problem. De tre sistnevnte kommer gjerne inn i boligene våre som blindpassasjerer via bagasje, møbler, varer, pappesker, byggematerialer og lignende.

– Får du først disse insektene med deg inn i huset er det små sjanser for at de pakker sekken og forlater huset frivillig. Jo før du sette i gang mottiltak, jo raskere blir du kvitt problemet, forteller skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Unngå kostnader ved å forebygge

Både insektskader og det å bli kvitt insekter som har bosatt seg i huset eller på hytta kan bli svært kostbart. I tillegg kan det være stressende og belastende å vite at man deler badet, kjøkkenet eller senga med uønskede småkryp.

– Det er ikke mulig å sikre seg helt mot skadeinsekter, men det er heldigvis mange forebyggende tiltak som kan gjøres for å redusere sjansen for ubehagelige opplevelser, forteller Stormoen.

Utendørs er det viktig å holde det rent og ryddig, fjerne tilholdssteder for maur og andre insekter. I tillegg bør det gjennomføres tettetiltak for å hindre at skadeinsektene kommer seg inn. Sørg for å gjøre forholdene så ugunstige som mulig slik at skadeinsektene ikke trives.

– Et belte med grus rundt grunnmuren virker forebyggende og er mindre attraktivt for maur fordi den ikke liker å ferdes på småstein og grus. Videre bør du sjekke lister rundt dører og vinduer, og tette sprekker og hull i grunnmuren slik at de ikke kommer seg inn. Ved å tette åpninger inn på loftet med netting unngår du at vepsen etablerer seg der. Å tette helt for små insekter er ikke enkelt, men disse tiltakene vil redusere risikoen, forteller skadesjefen i Norsk Hussopp Forsikring.

Slik unngår du blindpassasjerer

Både veggedyr, skjeggkre og kakerlakker er dyktige haikere og ved å være oppmerksom gjør du deg selv en tjeneste. På reise bør du oppbevare bagasjen mest mulig lukket og gjerne på en kofferthylle. Veggedyr etterlater seg mørke ekskrementflekker under sengen og på madrassen. Ser du spor etter dette bør du snakke med hotellet («bed bugs» på engelsk). Kontroller varer, esker og materialer som tas inn i huset. Det anbefales å pakke ut nye ting ute og kaste emballasjen så raskt som mulig. Når du har vært på reise anbefales det å sjekke kofferten godt og riste innholdet grundig. Mistenker du at du har skadeinsekter med hjem bør du unngå å ta bagasjen med inn før du har fryst eller varmebehandler innholdet. Ved fryse- og varmebehandling drepes eventuelle insekter.

Gjør dette hvis du har insekter i huset

Har insektene først kommet seg inn gjelder det å gjøre levevilkårene så dårlige som mulige. Fuktkontroll og godt renhold er enkle og effektive metoder. Mange insekter trives ekstra godt i fuktige miljøer. Ved å holde huset tørt og sørge for god ventilasjon, fjerne kilder til fukt og unngå fuktskader reduseres risikoen for angrep.

Videre gjelder det å sørge for generelt godt renhold og hyppig støvsuging. Insekter er på jakt etter mat og de fleste liker ikke skinnende rene hus uten mattilgang. Et unntak er veggedyr som lever av blodet vårt og ikke påvirkes av renhold.

– De aller fleste insekter er på jakt etter mat. Enten det er brødsmuler, mel, støv eller ullgensere som er livretten deres, så bør du sørge for at de ikke har tilgang på det, forteller Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Dersom du er så uheldig at skadeinsektene etablerer seg i hjemmet anbefales det at bekjempelsen utføres av fagpersoner. Dette fordi de kan være vanskelig å bekjempe og kan kreve et omfattende program. Problemene blir ofte større og større jo lenger en venter med å ta tak i det.

Les også: Sjekkpunkter for forebygging av insekter og insektskader.