Flyvende maursverm? Ingen grunn til panikk

En stor klynge flygemaur
Store svermer flygende maur kan være plagsomme, men er helt vanlige

Sommeren er høysesong for flygemaur. De kan være ubehagelige, og de kan komme i tusenvis. Men det varer bare en dag eller to, og er ikke farlig eller skadelig. Vi anbefaler at du holder dører og vinduer lukket slik at de ikke kommer inn.

Oppdatert 05.07.2023, Publisert 04.08.2020

– Hver sommer får vi en rekke henvendelser fra folk som bekymrer seg for maur med vinger. Mange tror at flygemaur er en egen maurart, men det er bare «vanlige» maur som får vinger og svermer i en kort periode for å pare seg, forteller Svein Stormoen.

Store svermer på sommeren

Flygende maur kan oppleves både plagsomme og overveldende når de flyr i hopetall om sommeren. De kan sette seg i håret, på klærne, på huden, eller lande i salaten på tallerkenen. Har du en hvit parasoll kan den bli svart av flygemaur et par dager hver sommer. En sverm kan bestå av flere tusen individer.

Varme er en utløsende faktor for når maurene velger å sverme. Derfor er det høysesong for flygemaur fra juni/juli og frem til august/september.

– I tillegg til temperatur, luftfuktighet og vindstille vær, må maurene også ha fått tilstrekkelig med næring for å kunne sverme. Tidspunktet er også avhengig av art, forklarer skadesjefen.

Sverming innendørs

Hvis du har oppdaget noen få flygemaur inne, har de antakelig bare forvillet seg inn. Da er det ingen grunn til bekymring. Du kan bruke støvsugeren for å fjerne flyvemauren. Husk å kaste eller fryse støvsugerposen etterpå.

Om du opplever store svermer innendørs, er det nokså sikkert tegn på mer omfattende mauraktivitet i boligen. Det er sjelden det kommer store mengder med svermende maur utenfra.

– I slike tilfeller bør du få utbedret problemet, råder Stormoen.

Tips for å holde mauren unna – slik blir du kvitt maur

Det er vanskelig å forebygge et angrep, men det hjelper å holde det rent og ryddig både ute og inne.

Ute:

  • Unngå busker, planter og vedstabler tett inntil grunnmuren.
  • Tett sprekker og hull i grunnmuren.
  • Mauren liker ikke småstein og grus. Et belte av grus rundt grunnmuren kan derfor virke forebyggende.
  • Sjekk dører og vinduer for sprekker og tett om nødvendig, slik at mauren ikke kan krype inn.

Inne:

  • Hold det rent og ryddig. Pass på å vaske og rydde bort matsmuler, og fjerne mulige næringskilder ved å støvsuge.
  • Gjør forholdene så ugunstige som mulig for reirdannelse og mattilgang. Oppbevar for eksempel søte matvarer i tette bokser, og hold det rent.
  • Insektmiddel skal ikke benyttes for å forebygge. Dette er fordi kjemikaliene kan ha negativ effekt både på mennesker og dyr. Spesielt små barn er utsatt for å få i seg insektmiddel.

Les mer om: Flygemaur