Kakerlakker på fremmarsj – slik holder du de ute

Masse kakerlakker i limfelle
SPRER SEG RASKT: Kakerlakken lever ofte i det skjulte og sprer seg raskt. Foto: Norsk Hussopp Forsikring

Kakerlakker har vært et økende problem de siste årene, og de små krypene kan være vanskelig å bli kvitt når de første har flyttet inn. Man finner kakerlakker i både hus og leiligheter, men Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring, forteller at problemet ofte blir mer omfattende i boligkomplekser.

Publisert: 12.09.2019

– Dette er veldig mobile insekter, som kan spre seg fra boenhet til boenhet. De krabber gjennom åpninger og kanaler som rør, sprekker og ventilasjonsanlegg, forteller Stormoen.

De upopulære dyrene er nesten altetende, og spiser gjerne det samme som oss. De liker seg derfor på kjøkkenet hvor det er mye matsmuler og matrester. I tillegg trenger den vann.

– De liker også varme og fuktige steder, som bad og vaskerom. Kakerlakker gjør ingen skade på bygninger, men det er likevel et insekt vi bør unngå å ha i hus. De kan flytte seg raskt mellom badet, søpla og kjøkkenbenken, og bringer dermed en hygienisk risiko og en smitterisiko, sier Stormoen.

Blir med hjem med i kofferten

En av årsakene til at vi har fått kakerlakker i Norge er at vi reiser mer.

– I noen tilfeller følger de med i emballasjen når man har bestilt varer fra utlandet. Men ofte har de fulgt med i bagasjen når vi har vært på ferie, sier skadesjefen.

Han anbefaler å kontrollere koffert og emballasje godt.

– Det kan være vanskelig å bli kvitt dem, så det beste er å unngå å få dem inn i utgangspunktet. Pass på kofferten når du er på ferie, og ta gjerne en sjekk når du pakker ut. I tillegg er det viktig å holde det rent hjemme, forklarer han.

Slik blir du kvitt dem

Har man først fått kakerlakker i hus kan de legge egg og spre seg raskt.

– De kan overleve opptil et par år hvis de har riktig temperatur og forhold. Kakerlakkene lever ofte i det skjulte og forflytter seg raskt, så det kan være vanskelig å oppdage dem, sier Stormoen.

Kakerlakkene er mest aktive om natten. Derfor er det første tegnet man finner gjerne illeluktende ekskrementer som ligner kaffegrut eller sort pepper, eller spor og merker på gulvet og langs flisene. Ser du et insekt, har de sannsynligvis rukket å formere seg. Da gjelder det å reagere raskt.

– Det går an å prøve å bli kvitt dem selv, men de fleste ender opp med å ringe et skadedyrfirma eller forsikringen sin. For å utrydde dem må man forgifte maten deres, og profesjonelle firmaer har erfaring og effektive midler, sier Stormoen.

Slik unngår du kakerlakker

  • Hold utkikk etter dyr og spor av ekskrementer
  • Hold temperaturen og luftfuktigheten nede
  • Unngå brødsmuler, fett og andre matrester
  • Hold det rent og ryddig
  • Unngå dryppende kraner og vannsøl
  • Sjekk bagasjen når du har vært på ferie. Rist innholdet utendørs.
  • Sjekk emballasje fra utlandet
  • Klær og sengetøy kan fryses for å drepe kakerlakker
  • Ta kontakt med fagpersoner så fort som mulig hvis du oppdager kakerlakker
  • Mer informasjon og flere råd om kakerlakker her