Insekter i huset? Ikke alle insekter gjør skade

Nærbilde av markkakerlakken
Markkakerlakken er helt ufarlig og forviller seg ofte inn. Den blir ofte forvekslet med Tysk kakerlakk. Foto Norsk Hussopp Forsikring

Insekter som tusenbein og skrukketroll forviller seg ofte inn i boligen ved en tilfeldighet. Hvis de finner et mørkt og fuktig område, kan de slå leir for en lengre periode. Men de er fullstendig harmløse, så du trenger ikke bekymre deg. Finn heller frem kost og feiebrett hvis du vil at de skal flytte ut.

Sist oppdatert: 5. juni 2020

– Det dukker jevnlig opp henvendelser fra kunder som melder inn tusenbein, saksedyr, skrukketroll, skolopendere og markkakerlakk. Mange tror de har fått skjeggkre eller sølvkre når de oppdager disse insektene i boligen, forteller Øyvind Magerøy, Fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Det er helt vanlig at slike insekter forviller seg inn i hus og leiligheter. De gjør ingen skade verken på mennesker eller bolig, så det er ingen grunn til bekymring. Felles for disse insektene er at de trives godt på steder der det er mørkt og fuktig. Derfor kan det noen ganger være en indikator på fukt.

– Hvis du i sommerhalvåret finner disse insektene inne, betyr det sannsynligvis bare at de har forvillet seg inn. Men finner du et av dem inne på vinteren, kan det bety at boligen har et fuktproblem, sier fagsjefen.

Vil leve trangt og mørkt

Skolopendere ligner på tusenbein, og har nesten like mange bein. Disse småkrypene er flate, rundt tre centimeter lange, og har inntil 85 par bein. Det finnes 21 ulike skolopender-arter, og de er utbredt i alle landets fylker.
Skolopendernes drømmeboform er motsatt av det folk flest foretrekker: De liker å leve på trange steder med lite lys. De trives også med jevn temperatur og relativt høy luftfuktighet.

For å fjerne skolopendere kan man støvsuge dem opp eller feie dem opp og kaste dem ut igjen.

Krepsedyr i kjelleren

Benkebiter, beltedyr, munkelus, skoppetroll, kaffebiter, tusselus eller kjellerdyr. Skrukketrollet har mange navn, men det mange ikke vet er at det er et krepsedyr som er helt avhengig av fukt for å kunne puste. Skrukketrollet puster med gjeller, og blir 1-2 centimeter langt. Nyfødte skrukketroll er hvite og små som riskorn.

De trives ofte under steiner eller planker, og på fuktige steder i kjellere. Vil du ha dem ut av huset, kan du feie dem opp med en feiekost. Det er ifølge Norsk Hussopp Forsikring bedre og mer miljøvennlig enn å drepe dem med insektmidler.

Tilfeldig og hyppig gjest innendørs

Markkakerlakk! Den største utfordringen med dette insektet er å stave navnet riktig. Selve insektet er ikke et skadedyr og er helt harmløst. Markkakerlakken er en liten krabat, omtrent en centimeter lang, som finnes overalt. Hanndyrene har vinger og flyr mye. De lever utendørs, men forviller seg ofte inn.

De gjør ingen skade, og kan fjernes med støvsuger eller kost og feiebrett hvis du synes de er plagsomme og ikke ønsker besøk av denne gjesten.

Hundrevis av tusenbein

Tusenbein finnes overalt, helt til like nord for polarsirkelen. Noen ganger forviller de seg inn ved en massevandring, og det kan oppleves litt irriterende for de som får dem i hus. Rådet er også her å unngå gift, men bruke kost eller støvsuger for å fjerne horden av tusenbein. For å hindre at dyrene kommer inn, må man tette mulige åpninger og sprekker.

For øvrig er de ikke farlige og gjør heller ingen skade. De smaker vondt, så de er upopulære byttedyr. Tusenbein liker å ha det mørkt og fuktig, og overlever ikke lenge innendørs der det er tørt.

Okkuperer postkassen

Har du funnet saksedyr i aviser som har ligget i postkassen? Saksedyrene trives godt i postkasser. De kommer seg inn gjennom dreneringshullet i bunnen av kassen, og gjemmer seg i postkassen om dagen. De kan også gjemme seg i kjellere eller andre mørke steder, og er oftest å finne innendørs i juli og august.

De er raske i bevegelsene, og kan minne litt om skorpioner av utseende. Selv om de er helt ufarlige, kan det kanskje være best å bruke støvsugeren hvis du skal fjerne saksedyr som har kommet seg inn i huset, forklarer Magerøy.

Småkryp på kjøkkenet

Mange frykter spesielt for insekter på kjøkkenet. Melbiller og andre skadedyr er glade i tørrvarer som mel, korn og frokostblandinger, men de er ikke farlige. Det viktigste råd for å unngå småkryp på kjøkkenet er å ikke oppbevare store mengder tørrvarer i kjøkkenskap og skuffer. Les også: Slik unngår du insekter på kjøkkenet.

Maur forviller seg også inn iblant, som oftest fordi de leter etter mat. Med mindre de etablerer seg i boligen, er maur uproblematisk.

Generelle tips for å unngå insekter i boligen:

– De fleste insekter er på jakt etter mat. Du bør derfor sørge for godt renhold for å hindre mattilgang.
– Mange insekter trives ekstra godt i fuktige miljøer. Sørg derfor for god ventilasjon og å holde huset tørt.
– Oppbevar matvarer i tette beholdere.
– Kontroller kjeller og loft jevnlig slik at du oppdager eventuelle angrep før de rekker å utvikle seg.
– Sørg for å tette åpninger og sprekker hvor insektene kan komme seg inn.
– Hold det rent og ryddig og fjern tilholdssteder også utendørs.
– Les mer om forebygging av insekter her

Mer om

Aktuelle saker