Varmekabler kan lure mauren

Skogsmaur ved vinduskarm
Skogsmaur ved vinduskarm. Foto: Norsk Hussopp Forsikring

Mauren går i dvale om vinteren, men varmekabler og andre varmekilder kan forstyrre maurenes livssyklus slik at de våkner tidligere enn normalt.

Normalt skal du ikke oppdage levende maur innendørs på vinter eller tidlig vår, men varmekablene dine kan glede langt flere føtter enn planlagt. Vanligvis er det først i april at mauren begynner å titte frem, så om du oppdager maur innendørs kan varmekilder som kjøleskapsmotoren, varmtvannstanken eller varmekablene være årsaken. Dette er fordi varmen forstyrrer maurens livssyklus og lurer den til å tro at det er vår.

Og en våken maur, er en sulten maur. Mauren går i dvale på senhøsten, og så lenge den ligger i dvale forbruker den veldig lite energi. Så snart den er våken må den derimot ha næring, dermed starter matjakta. Fordi det fortsatt er kaldt ute, foregår letingen innendørs.

Finner du maur inne om vinteren, er det høyst sannsynlig fordi den bor i hjemmet ditt. Maur som er aktive på vinteren er med andre ord et typisk tegn på angrep i boligen.

Les også: Maur inne på vinteren er et typisk tegn på angrep

Unngå uønsket besøk

Det er ikke helt enkelt å forebygge et maurangrep, men det finnes heldigvis tiltak som reduserer sannsynligheten for uønsket besøk. Det viktigste er godt renhold. Insekter som kommer på besøk er som oftest på utkikk etter mat. Finner de ikke mat, blir de heller ikke værende. Det aller viktigste er derfor å holde det rent.

Du må faktisk ha det litt ryddig ute også. Planter og busker som står tett inntil husveggen gir mauren både beskyttelse og adkomstmuligheter. Heller og belegningsstein egner seg godt som reirområder, ligger de tett inntil grunnmuren kan veien inn være kort. Det mauren ikke liker, er småstein. Et belte av grus rundt boligen vil derfor gjøre det mindre attraktivt for mauren å ta seg inn i bygget. Ta også en runde og sjekk at det ikke er sprekker under listene rundt dørene og vinduene, det er om å gjøre at boligen er tett slik at de ikke kommer seg inn.

Mange typer maur

Det finnes over 60 arter maur i Norge. Folkehelseinstituttet har laget en skadedyrveileder med beskrivelse av flere av maursortene. Den du aller minst ønsker å oppdage hjemme, er stokkmaur – som er Norges største maur. Stokkmauren gnager ganger i treverk og isolasjonsmateriale, og kan forårsake stor skade.

Les mer om: Stokkmaur | Informasjon og tips til forebygging og bekjempelse

Tegn på mauraktivitet

Mistenker du maurangrep i huset eller på hytta, skal du være oppmerksom på disse tegnene:

  • Gnagespon (ser ut som sagspon) inne er et typisk tegn på stokkmaurangrep. Stokkmaur spiser ikke tre, men gnager ganger og kaster ut ganske store mengder gnagespon. Mer finmalt gnagespon er som regel andre maurarter.
  • Stier av levende maur eller døde maur inne. Maur i huset på sommeren behøver ikke bety at du har angrep, men vær oppmerksom hvis du ser maurene bevege seg i faste stier inne eller ved huset.
  • Stokkmaur som sitter inne i en trevegg eller stokk lager ofte en knitrende krafselyd. Dersom du dunker på stokken, vil du ofte høre en hul lyd der stokkmauren har gnagd ganger.
  • Sverming innendørs er et nokså sikkert tegn på aktivitet i boligen. Det er sjelden det kommer store mengder med svermende maur utenfra. Les mer om: Flygemaur
  • Hvis du oppdager stier med maur som frakter mat inn mot huset, er det sannsynlig at de frakter næring inn til kolonien.

Les også: Sjekkpunkter for forebygging av skadeinsekter og insektskader