Slik unngår du insekter på kjøkkenet

Biller i melet
Melbiller og andre skadedyr er glade i tørrvarer som mel. Foto: Shutterstock

Melbiller og andre skadedyr er glade i tørrvarer som mel, korn, nøtter og frokostblandinger. Slik unngår du ubudne gjester i kjøkkenskapet.

Småkryp i maten er sjelden hyggelig. Dersom mel- og kornprodukter, pasta og ris blir stående lenge i skapet og ikke oppbevares i tette bokser, blir de fristende matfat for skadedyr som for eksempel melbiller og tørrfruktmøll.

– Det hender at det følger med melbiller i melet man kjøper. Det er naturlig, og ikke farlig. Men de bør ikke få utvikle seg, derfor er det viktig å ikke oppbevare mel og kornvarer for lenge i kjøkkenskapet. I tillegg er det anbefalt å oppbevare tørrvarer i tette beholdere, sier Øyvind Magerøy, fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Hans viktigste råd for å unngå småkryp på kjøkkenet er å ikke oppbevare store mengder tørrvarer i kjøkkenskap og skuffer.
– Kjøp det du trenger, og bruk det opp før du kjøper nytt. Slik sikrer du en viss omløpshastighet på matvarene og unngår at biller, møll og larver får formere seg fritt i posene og eskene, sier han.

Vask kjøkkenbenken

Når du heller frokostblanding i en skål eller setter fra deg en melpose, havner det ofte et tynt lag av melstøv på benken eller bordet. Og gjerne også i sprekker der man kanskje ikke har fuget godt nok. Dette er et fristende matfat for insektene.

– For å redusere sjansen for ubudne gjester på kjøkkenet, er det viktig å tørke over de flatene der det samler seg støv og smuler, råder Norsk Hussopp Forsikring. Han oppfordrer også til å rengjøre hyller og skuffer når man ser tegn til at innholdet har kommet ut av posen.

Oppblomstring av skadedyr om våren

Insekter formerer seg raskere ved høye temperaturer, derfor ser vi økt aktivitet av sesongbaserte insekter i sommerhalvåret. Det gjelder også i kjøkkenskap og skuffer. I tillegg kan møll og andre flyvende insekter komme inn i hus og leilighet gjennom åpne vinduer og dører.

– Har du åpnede pakker med mel- og kornprodukter, bør disse oppbevares tørt og kjølig. Gjerne i kjøleskapet hvis det er plass. Det kan også oppbevares i tette bokser eller poser. Er det allerede et insektegg i melposen, hjelper det ikke at den er tett. Men da unngår du i hvert fall at skadedyrene sprer seg til andre matvarer, eller til kriker og kroker bak kjøkkenskap og benker. Lave temperaturer hjelper for å unngå at egg utvikles og at insekter formerer seg, sier fagsjefet.

Les også: Tips mot skjeggkre og Slik unngår du veggedyr

Ikke bruk gift på kjøkkenet

Hvis uhellet først er ute og du har fått skadedyr på kjøkkenet, er den klare oppfordringen at du ikke skal bruke gift for å bli kvitt dem.
– Gift hører ikke hjemme på kjøkkenet. Vær tålmodig, let etter årsaken og fjern den. Først må du finne ut hvilket dyr det er. Når du har identifisert det, er det enklere å sette inn riktige tiltak. Det finnes gode oppskrifter på Folkehelseinstituttets nettsider. Følger du disse, vil problemet bli borte, råder Magerøy.

Åtte tips til et insektfritt kjøkken

 1. Ikke kjøp mer enn du trenger
 2. Bruk de eldste matvarene først.
 3. Ta en jevnlig opprydning i matskap- og skuffer.
 4. Vask overflater der det er melstøv og smuler.
 5. Åpnede pakker med tørrvarer oppbevares tørt og kjølig, gjerne i kjøleskap.
 6. Tørrvarer med emballasje av papp eller papir kan oppbevares i tette bokser eller poser.
 7. Ikke bruk gift!
 8. Har du fått insekter på kjøkkenet, finner du informasjon og råd under «Skadedyrveilederen» på Folkehelseinstituttets hjemmesider fhi.no

Vanlige insekter i kjøkkenskap

 • Sagtannet melbille finnes oftest i melvarer som korn, kjeks og knekkebrød.
 • Tørrfruktmøll liker tørkede dadler, rosiner, nøtter, mel og kornvarer. Kan ofte komme med frokostblandinger.
 • Fleskeklanner, en bille, liker kjøttvarer, proteinholdig mat og tørre matvarer.
 • Brødbiller og tobakksbiller liker krydder.
 • Støvlus lever av muggsopp og liker mat med mugg.

Få hjelp når du trenger det

Du kan forsikre deg mot råteskader og skadedyr. Vi hjelper deg med å bekjempe skadedyr som skjeggkre, veggedyr, kakerlakker, maur, mus og rotter. Gjør skadedyr skade på huset eller hytta får du økonomisk hjelp til å reparere skaden. Du må selv sikre bygningen mot nye angrep. Vi gir deg gode råd om hvordan du best kan gjøre dette, eksempelvis ved å tette sprekker hvor de kommer inn.

Vi er markedsledende på forsikring av råteskader og skadeinsekter. Vi har mer enn 80 års erfaring fra denne typen skader og forsikrer 1,2 millioner norske boliger. Skulle uhellet være ute kan du være trygg på at skadesaken blir håndtert raskt og effektivt.

Andre artikler:

Mer om: