Både råteskader og skadedyr kan føles på kroppen

Dame med ryggen til ser på muggsupp i hjørnet ved taket
Muggsopp: Er et vanlig problem som bør tas tak i. Foto: Shutterstock

Kjennes veggen inne kald og fuktig, kan det være tegn på fukt- eller råteskader. Det finnes også andre tegn du kan føle på kroppen, som avslører både muggsopp, skadedyr og insekter.

Du kan føle symptomer på mugg

En rekke undersøkelser har vist en sammenheng mellom fuktproblemer i bygg og økt forekomst av luftveissymptomer som hoste og piping i brystet. Man kan også bli tett i nesa, snufsete og oppleve symptomer som trøtthet og hodepine.

– Det er muggsopp, eller mykotoksiner, man reagerer på. Enhver råteskade begynner med muggsopp, så hvis man for eksempel opplever forkjølelsesliknende symptomer hver gang man er på hytta, kan det være tegn på fukt- eller råteskader der, sier Øyvind Magerøy, fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Du kan forsikre deg mot råteskader og skadedyr. Norsk Hussopp Forsikring har mer enn 80 års erfaring og er markedsledende på forsikring av råteskader og skadeinsekter. Les mer om: Råte- og skadedyrforsikring

Kjellerlukt

I gamle hus med råkjeller, kjenner man ofte en karakteristisk lukt som skyldes fukt og mugg. En fuktig kjeller lukter litt jord. Luften kan føles tung og massiv, og man kan kjenne at nesa tetter seg til.

– For å bli kvitt kjellerlukten, kan man begynne med å sette inn en avfukter. Hvis symptomene vedvarer, bør man sette inn ytterligere tiltak, råder Magerøy.

Kjennes på veggene, lufta og temperaturen

Hvis vegger eller andre overflater føles kalde og fuktige, kan det også være tegn på begynnende fukt- og råteskader.

– Temperaturforskjeller i et kaldt rom kan skape kondens og mugg. Bak sengen eller kommoden mot yttervegg på soverommet vil luften stå stille, og det kan dermed oppstå fukt og kondens på veggen. Kondens i seg selv er ikke farlig, men hvis kondensen er vedvarende kan den forårsake muggsopp, fukt og på sikt råteskader, forklarer Magerøy.

Følelsen av skadedyr og ubudne gjester på soverommet

Også skadedyr kan føles på kroppen. Noen reagerer allergisk på skallrester fra kakerlakker.

– Kakerlakker skifter skall (kutikula), og deler av dette kan virvles opp i inneluften og gi allergiske reaksjoner.

Veggedyr kan også merkes på kroppen. Har du veggedyr på soverommet, vil de suge blod om natten og du kan se bitt og blodflekker, og oppleve kløe og røde merker.

En annen ubuden gjest på soverommet er fuglelopper.

– Hvis fugler har bygget rede på loftet, kan de ofte dra med seg fuglelopper inn. Når fuglene flytter fra redet, blir de sultne loppene igjen. Er det dårlige tider for fugleloppene på loftet, vil lete etter en annen vert. For eksempel de som bor i huset, særlig hvis de har soverom i nærheten.

Veggedyr stikker kun kroppsdeler som er eksponert. Du vil derfor bare oppleve stikk på kroppsdeler som ikke er tildekket av dyne eller klær. Lopper derimot går også under dyna og biter typisk langs trusestrikken.

Få hjelp når du trenger det

Du kan forsikre deg mot råteskader og skadedyr. Vi hjelper deg med å bekjempe skadedyr som skjeggkre, veggedyr, kakerlakker, maur, mus og rotter. Gjør skadedyr skade på huset eller hytta får du økonomisk hjelp til å reparere skaden. Du må selv sikre bygningen mot nye angrep. Vi gir deg gode råd om hvordan du best kan gjøre dette, eksempelvis ved å tette sprekker hvor de kommer inn.

Vi er markedsledende på forsikring av råteskader og skadeinsekter. Vi har mer enn 80 års erfaring fra denne typen skader og forsikrer 1,2 millioner norske boliger. Skulle uhellet være ute kan du være trygg på at skadesaken blir håndtert raskt og effektivt.