Økning i veggedyrsaker – Slik avslører du aktivitet

Nærbilde av veggedyr i ulike stadier © Norsk Hussopp Forsikring
Nærbilde av veggedyr i ulike stadier © Norsk Hussopp Forsikring

Norsk Hussopp Forsikring erfarte en økning i meldte veggedyrtilfeller på nærmere 30% i 2019. Veggedyr er små insekter som lever av blodet vårt. Selve insektet kan være vanskelig å oppdage fordi de er raske, gjemmer seg godt og er aktive når vi sover. Har du først fått de i hus kan de være utfordrende og kostbart å bli kvitt.

Publisert 25.02.2020

Økning i forekomst med høysesong etter ferier

Forekomsten av veggedyr har ifølge Folkehelseinstituttet økt kraftig de siste 15 årene. Årsaken er blant annet resistens mot insektmidler samt økt reiseaktivitet. De senere årene har antall tilfeller på landsbasis stabilisert seg, men Norsk Hussopp Forsikring erfarer fortsatt en økning.

– Vi registrerte nærmere 30 % flere saker i 2019 sammenlignet med 2018. Spesielt etter ferier ser vi en tydelig økning i saker. Veggedyrene er dyktige haikere og følger med i bagasjen når folk er på reise. Insektene er små og kan gjemme seg nesten overalt, forteller Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Veggedyr er et insekt som lever av vårt blod

Veggedyr er ikke en betegnelse på dyr som bor i veggen, men en egen art som lever av menneskeblod. De trives der det er tilgang på mat, gjerne i sengen vår. Her gjemmer de seg i sømmer og folder i madrassen. Insektets engelske navn er bedbugs, og mange har nok hørt verset «Good night, sleep tight. Don’t let the bedbugs bite. If they do (…)».

– Hvis du blir angrepet av veggedyr er det viktig å ta tak i problemet. De forsvinner ikke av seg selv og det vil bare eskalere om det ikke gjøres noe med, forteller skadesjefen.

Dette bør du se etter – typiske tegn

Typisk tegn på veggedyraktivitet er fysiske stikk og reaksjoner på kroppen. Bittene ser gjerne ut som et myggestikk eller utslett.

– Vi reagerer imidlertid forskjellig og det er ikke alle som merker bittene. I tilfeller hvor personen får liten reaksjon på bittene kan det derfor gå lenger tid før en mistenker veggedyr, sier Stormoen.

Veggedyrene er raske, gjemmer seg godt og kommer stort sett frem kun på natten når vi sover. Derfor kan det i mange tilfeller være vanskelig å få øye på selve insektet. Størrelsen på varierer med hvilket stadie de er i, men voksne veggedyr er omtrent på størrelse med en eplestein, rødbrune og 5-6 mm lange og 3 mm brede. I og med at de er vanskelig å oppdage er det er ofte mørke ekskrementflekker etter insektene som avslører aktivitet.

– Se etter brunsorte flekker og grupper med små svarte prikker. Disse flekkene kan ses blant annet under laken og under rammeverket på sengen. I tillegg kan de avsløres gjennom at man oppdager små blodflekker på sengetøyet, forklarer Svein Stormoen.

Dette må du gjøre ved mistanke

Dersom du oppdager eller mistenker at du har veggedyr er noe av det viktigste du gjør å begrense spredning til resten av boligen. Veggedyr spres blant annet med sengetøy og andre ting som forflyttes i boligen.

– Ta derfor ikke med deg dynen for å legge deg på sofaen, da risikerer du at veggedyrene etablerer seg i stua i tillegg, råder Stormoen.

Veggedyr er utfordrende å bli kvitt fordi de er flinke til å gjemme seg samtidig som de formerer seg fort. I tillegg er de motstandsdyktige mot insektgifter og en vellykket bekjempelse krever ofte en kombinasjon av flere bekjempelsesmetoder. Derfor bør du kontakte forsikringsselskapet ditt eller en profesjonell skadedyrbekjemper for å få has på problemet.

– Prøv også å senke skuldrene. Det oppleves ofte både plagsomt og belastende å få veggedyr, men de er heldigvis ikke farlige, beroliger skadesjefen.

5 tips for å unngå veggedyr på reise

  • Ikke legg kofferten eller klær oppå eller under hotellsenga. Sjekk også bager nøye hvis barna dine har vært på idrettsarrangement eller lignende.
  • Vask alle klærne dine når du kommer hjem, helst på seksti grader.
  • Sjekk pc og mobilcover, særlig hvis du har for vane å lade disse opp på sengekanten. Veggedyr elsker nemlig varme, og kan søke tilflukt i deksel/tastatur.
  • Sørg for å oppbevare bagasjen mest mulig lukket, og gjerne på en hylle når du er på ferie.
  • Sjekk rundt sengen og madrassen etter mørke ekskrementflekker. Finner du spor etter veggedyr, gi hotellet beskjed om problemet.

Mer om:

Andre artikler: