Hull i ullgenseren kan bety møllangrep

Klesmøll kan gjøre skade på klær.
SKADE: Klesmøll er det insektet som gjør mest skade på tekstiler i Norge.

Nå tas ullklærne frem, og noen vil oppdage hull i vinterklær som har vært stuet vekk. – Hullene kan komme fra insektangrep, sier biolog i Norsk Hussopp Forsikring.

Finner du hull i ullklærne, kan det ha en mer alvorlig forklaring enn vaskemaskinen. Det kan skyldes at tekstilødeleggende skadedyr, som klesmøll eller brun pelsbille, har sneket seg inn i klesskapet.

– Om sommeren flyr brun pelsbille fra vindu til vindu, og man får insektene inn i boligen. De liker seg godt i klær som ikke brukes, slik som vinterklær som er pakket bort, sier biolog Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring.

– De voksne pelsbillene gjør ikke skade, mens larvene kan gjøre skade ved å spise blant annet ull. Det er imidlertid klesmøllen som det insektet som gjør mest skade på tekstiler i Norge. Typiske tegn på klesmøll er at man oppdager uregelmessige hull i klærne, spinntråder og rester etter kokongen, forklarer biologen.

Kan «fermonbombe» klesmøll

Brun pelsbille og klesmøll er ikke farlige for mennesker. Klesmøllen ødelegger klær av ull og pels, og brun pelsbille kan også ødelegge skinnplagg. For å bli kvitt dem bør tekstiler som tåler det vaskes på 60 grader, eller fryses ned til minst -18 grader i tre-fire dager.

– I tillegg bør man støvsuge og vaske godt i og rundt skapet eller skuffen der ullklærne med hull i lå. Man kan også sette ut fermonfeller for både deteksjon og bekjempelse. Dette er feller som ikke inneholder gift, men luktstoff som tiltrekker seg klesmøll-hanner. Kombinasjonen av disse tiltakene vil løse problemet for de fleste, forklarer Christiansen.

– I noen tilfeller kan angrepet være svært omfattende, for eksempel i store bodområder i boligblokker. Da vil det kunne være nødvendig med bistand av skadedyrbekjemper, og møbler og gjenstander må kanskje sendes på frys. Man vil strekke seg i det lengste for å unngå å bruke gift, og bruker heller «fermonbombing» mot klesmøll, sier biologen.

– Pakk i plastkasser

For å forebygge anbefaler biologen godt renhold. Å støvsuge er bedre enn å vaske, da vasking kan tilføre fuktighet som larvene liker.

– Av hensyn til miljøet er det viktig at vi tar vare på klærne våre, og da bør vi tenke over hvordan vi lagrer klær som brukes kun deler av året. Klær av ull og skinn som pakkes vekk etter vinteren bør lagres i plastkasser som er lukket. Klærne bør være rene når de pakkes vekk, for å minimere tilgangen på næringsstoffer som insektene trenger for å utvikle seg. De liker også klær som ligger i ro, så hvis du ikke har plass til store plastkasser, kan du alternativt jevnlig riste litt på ullklærne dine gjennom sommerhalvåret, sier Christiansen.