Juletreets blindpassasjerer

Juletre
Ill.foto: iStock

Julegranen er pyntet og står på sin faste hedersplass i stua – like vakker som alltid. Men midt imellom grankvistene er det et helt mylder av insekter. Du grønne, glitrende tre … med midd og spretthaler?

Mange insekter går i dvale for vinteren. De tømmer kroppen for vann, produserer en frysevæske og blir helt inaktive. Noen av disse insektene går i dvale i det som ender opp som juletrær i våre tusenvis av stuer. De gjemmer seg i bitte små hulrom og sprekker i treet, der de kan ligge ubeskyttet for vær og vind igjennom hele vinteren. Når treet kommer inn i den varme julestua, våkner insektene og begynner å krabbe rundt som om våren var kommet. I noen juletrær er det funnet flere tusen insekter.

Hvilke krypdyr finnes i juletrær?

De fleste av insektene som kommer inn med juletreet vil ikke klare å overleve i en tørr og varm stue, og vil dø raskt. Noen insekter, derimot, vil kunne overleve inne i huset ditt. Det betyr likevel ikke at de er farlige eller vil gjøre noen form for skade. Så hvilke insekter kan man forvente å finne i juletreet?

Spretthaler

Spretthale

Disse små, nesten usynlige insektene finnes over hele verden og er ekstremt tallrike. Vanlig tetthet i en norsk barskog ligger på mellom 50-100.000 per m2 (kilde: Folkehelseinstituttet). De bringes inn i hus med juletrær, fyringsved, kongler osv. Spretthaler er ikke skadedyr og skal ikke bekjempes. De spretthalene som kommer seg inn med juletrær vil uansett raskt tørke ut og dø.

Biller

Nærbilde av en museumsbille

Er du veldig uheldig kan fleskeklanner, pelsbiller og museumsbiller bli med juletreet inn i stua. Dette er typer biller som lever utendørs om vinteren, men som også kan overleve inne hvis de blir båret inn med juletreet. Billene gjør heldigvis sjelden noen form for skade (de kan gå løs på matkilder). Grundig støvsuging av dyrene og funnstedet rundt er vanligvis en tilstrekkelig bekjempelse.

Støvlus

Nærbilde av støvlus

De lever av mugg og kan overleve inne hvis det er nok fuktighet. I bolighus er støvlus først og fremst et trivselsproblem, siden de kan forekomme i stort antall på fuktige steder. I kjøkkenskapet kan de også ødelegge og forurense matvarer. Matvarer bør derfor oppbevares tørt og kjølig i tette bokser. Støvlus kan ikke stikke eller bite mennesker.

Fluer

De kan komme seg inn med juletreet, men er heldigvis ikke å betegne som skadedyr. De fleste er så vant til fluer at de nesten er å regne som familiemedlemmer. Fjern potensielle matkilder/levesteder (de liker råtnende organisk materiale), så vil de fleste fluene forsvinne.

Midd

Husstøvmidd

De er overalt i hjemmet ditt og du vil til og med finne de på et falskt juletre. De gjør heldigvis ingen skade, men de kan være sjenerende hvis det myldrer av dem i vinduskarmen eller andre steder i huset. Hvis du tråkker på dem eller på annen måte klemmer de flate, kan det komme rødbrune flekker på lyse tekstiler, tapet eller liknende. Støvsug grundig og du vil redusere bestanden.

Pelsmøll

De kan bli med juletreet inn, men da er du veldig uheldig. Pelsmøllarver angriper samme slags stoffer som larvene til klesmøllet: varer av ull og fjær, tøy, stoppede møbler, filt i pianoer osv. De kan bekjempes med risting og støvsuging og eventuelt ved å varmebehandle plagget eller gjenstanden som er angrepet.

Edderkopper

Høy fuktighet og godt livsgrunnlag for edderkopper.
© Foto: Effecta AS

De er kanskje ekle å se på, men de kan ikke betegnes som skadedyr. Edderkoppene er faktisk våre venner: de er rovdyr og holder andre insekter borte fra huset ved å spise dem. I de fleste tilfeller vil edderkoppene uansett holde seg på treet, og man vil ikke legge merke til dem. Skulle noen vandre vekk fra treet, kan de lage små edderkoppnett på vegger og i tak – men disse kan lett fjernes med støvsuger eller kost. Husk at det i Norge i dag ikke lever edderkopper som er farlige for mennesker.

Er det mulig å fjerne småkrypene fra juletreet?

Noen prøver å spyle og vaske treet fritt for insekter, men det vil bare ødelegge treet. Insektsspray og liknende frarådes, siden dette er brannfarlig og skadelig. Om treet ristes godt før det tas med inn i stua, vil noen av insektene falle av. Men skal du bli kvitt alle insektene, må du nok riste så hardt at alle barnålene faller av også.

Tar du med deg en del av naturen inn i stua, vil insektene følge med. Enten det er via potteplanter, fyringsved, kongler eller juletrær. I de aller fleste tilfeller vil det være tilstrekkelig å støvsuge og holde huset rent – da gjør du tilværelsen ubekvem for småkrypene, og de vil forsvinne innen kort tid. Husk å kaste støvsugerposen i en utendørs søppeldunk. Hvis det er et plagg eller en gjenstand som er spesielt angrepet, kan du varmebehandle gjenstanden på over 55 grader. Husk at matvarer bør oppbevares tørt og kjølig i tette bokser, og at det generelt er lurt å støvsuge kjøkkenskap i stedet for å vaske. På den måten tilføres det ikke fuktighet, noe som gir bedre levevilkår for insektene.

Unngå kjemiske midler

Hvis de nevnte metodene har dårlig effekt, kan kjemisk bekjempelse være et alternativ. Husk at kjemiske midler også er giftige for mennesker og bruken i størst mulig grad bør unngås.

En skal i bunn og grunn ha ordentlig uflaks for å få et insektproblem på grunn av et juletre. Det beste man kan gjøre er å leve lykkelig sammen med disse bitte små dyrene – og håpe at de har en god jul de også.