Disse skadeinsektene plaget oss mest i 2018

Nærbilde av veggedyr som nettopp har spist
VEGGEDYR LEVER AV BLOD: Veggedyr som nettopp har spist

Skjeggkre øker mest på listen over skadedyr som plager nordmenn, mens svart jordmaur ligger på toppen av listen. Veggedyr går noe tilbake, men er fortsatt blant de vanligste skadedyrene.

Publisert 12.04.2019

Folkehelseinstituttet har laget en oversikt over hvilke skadeinsekter som oftest måtte bekjempes i 2018. I antall bekjempelser er det svart jordmaur som topper statistikken, men tallene er på vei tilbake.

– Mens antall bekjempelser av jordmaur har sunket fra rundt 4500 i 2016 til omlag 4000 i 2018, har bekjempelser av skjeggkre økt fra rundt 500 i 2016 til omlag 3500 i 2018. Det vil si at antallet skjeggkrebekjempelser har gått opp med 700 prosent på to år, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Veggedyr går noe tilbake, men er fortsatt blant de vanligste skadedyrene. I 2018 ble det meldt om mellom 2500 og 3000 bekjempelsesoppdrag.

– Andre skadedyr folk plages av så godt som året rundt, er tysk kakerlakk. Flere maurtyper og veps er mer sesongbetont, og er på sitt verste om våren og sommeren, sier Stormoen.

Redd for skjeggkre

At skjeggkre har gått til værs er det flere grunner til, ifølge Stormoen.

– For det første har det blitt langt flere av dem i løpet av de senere årene. Dessuten har mediene skrevet side opp og ned om disse insektene, så folk har blitt bevisste på at de finnes. I tillegg er de såpass store at folk synes det er ubehagelig når de kryper og kravler rundt i huset. Det bør nevnes at de ikke er farlige og ikke gjør noen skade i boligene våre, sier han.

Forsøk på å bekjempe skjeggkre har vist seg å være vanskeligere enn tenkt. Til tross for flere utprøvde bekjempelsesmetoder har ingen klart å gjøre det helt slutt på plageåndene.

– Til sammenlikning har man fått bedre kontroll på veggedyr, og antallet har stabilisert seg i senere år. Folk har blitt flinkere til å gjøre preventive tiltak, som å sørge for at ikke insektene smitter fra en bolig til en annen, sier Stormoen.
Folkehelseinstituttet lager rapporten på grunnlag av antall bekjempelser norske skadedyrfirmaer utfører hvert år. Det kan forekomme mørketall.

Sommerplager

Når sommeren nærmer seg, øker antallet oppdrag som gjelder maur og veps.

– Tidligere var det vanlig å hamle opp med maur og veps selv, men nå betaler folk for å bli kvitt dem. For folk med allergi kan det være helt nødvendig å få profesjonelle til å ta seg av jobben, sier han.

Statistikken viser at det er stor forskjell på type maur. Mens det i fjor ble innrapportert om rundt 1600 bekjempelser av stokkmaur, og rundt 70 av faraomaur, var det nærmere 4000 bekjempelser av svart jordmaur.

Fordi svart jordmaur både er vanligere og samtidig oppholder seg nærmere huset vårt, er den mer plagsom. Den er mer spredt i mange små kolonier og holder gjerne til under steiner, blomsterpotter og terrassebord og kommer inn i boligen på matjakt. I tillegg vil den helst ha det varmt og forekommer derfor ofte innendørs.

Bekjempelse av stikkveps går opp hver sommer. Antallet steg noe i 2014, men har ellers ser det ut til å være et større antall veps hvert andre år.

– I fjor var det en økning i forhold til året før, så følger man trenden kan vi forvente et roligere år i år, sier skadesjefen.

Hva gjør du?

For å unngå å bli plaget med insekter finnes det ingen enkel oppskrift. Små kryp kan komme inn i huset på mange ulike måter. Men Stormoen har et par enkle tips og råd.

– Sørg for å ha det ryddig og rent. De er konstant på jakt etter kilder til næring. Mange insekter tiltrekkes av matrester og søppel. Er tilgangen til mat god kan de fort etablere seg på et gunstig sted i nærheten, gjerne i vegger, gulv og treverk, sier han.

Dessuten er det lurt å holde hagen stelt, og unngå å ha tett vegetasjon med planter og buskvekster langs husveggene.

– Det gjør det enklere for insektene å krype videre inn i huset, sier han.

For å unngå veggedyr og kakerlakker er det lurt å være litt bevisst med bagasjen.

– Ikke legg kofferten på sengen, men plasser den på en koffertkrakk når du er ute og reiser. Når du kommer hjem er det smart å åpne kofferten i badekaret og riste klærne. Helst bør innholdet vaskes på over 60 grader, sier Stormoen.

Topp fem-liste over skadedyrbekjempelser i 2018:

1. Svart jordmaur
2. Skjeggkre
3. Veggedyr
4. Stikkveps
5. Stokkmaur

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Forfatter: Kristin Cock