Maur er et sikkert vårtegn | Dette bør du gjøre | Tegn på maur inne

Arbeiderne til svart jordmaur er 3-5 mm lange og forekommer vanligvis i stort antall.
Arbeiderne til svart jordmaur er 3-5 mm lange og forekommer vanligvis i stort antall.

Maur er et sikkert vårtegn fordi de ligger i dvale på vinteren, og våkner opp når det blir varmere i været. I naturen gjør den nytte for seg, men i hjemmet er den ofte en plage og kan gjør skade. Her får du sjekkliste for forebygging av maur og kjennetegn på at de har etablert seg inne i boligen.

På leting etter mat | Jobben starter ute

Våren er i anmarsj, og mauren våkner. Høysesongen for maur starter når våren kommer i april og varer utover sommer og høst, frem til de igjen går i dvale på senhøsten. De tallrike, små krabatene gjør enorm nytte for seg ute i naturen, og er svært viktig for økosystemet i skog og mark. Men maur er opportunister tar gjerne turen inn, hvis anledningen byr seg. 

– Vi merker nå en økning i maursaker som meldes. Når mauren våkner tidlig på våren kan det være vanskelig for den å finne mate ute, og den forviller seg innendørs på leting. I slike tilfeller utgjør de ikke noe problem og de er gjerne borte igjen før du aner ordet av det, forklarer skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Han legger til at boligen din derfor er mindre attraktiv hvis mauren ikke finner mat der.
– Det viktigste du kan gjøre innendørs, er å holde det rent og ryddig. Støvsug jevnlig, fjern smuler, og vask bort mat, sukkersøl og den slags. Dernest er det viktig at boligen er så tett som mulig, sier Stormoen.

Den vanligste måten maur kommer inn i boligen er gjennom sprekker og spalter i konstruksjonen. Det er vanskelig å forebygge uønskede maur-besøk hjemme, men det finnes likevel enkelte forberedelser du kan gjøre.

– Jobben starter utendørs. Det første du bør sørge for er å holde utearealet ryddig for å redusere områder maur ønsker å bosette seg. Det er lurt å fjerne trestokker, stubber og gammelt treverk utendørs. Mange maur trives spesielt på belegningsstein som ligger i sola. Hvis maur er ett problem over tid, kan en vurdere å fjerne dette. Vegetasjon tett på bygg er også attraktivt for maur. Ved å etablere et belte av stein langs husveggen kan dette virke forebyggende, da maur ikke liker grus og småstein.

Ingen grunn til panikk

Når uhellet først er ute og mauren har tatt seg til rette i huset ditt eller hytta di, er ekspertens råd at du skal ta det med ro. Selv den mest fryktede maurarten, stokkmaur, bruker normalt årevis på å gjøre større skader i boligen.

– Samtidig skal du selvsagt være påpasselig. Jo før du bekjemper mauren, jo mindre er sjansen for problemer, råder Stormoen.

Stokkmauren kan gjøre skade på boligen, men den er en lokal skadegjører og får ofte skylden for bakenforliggende årsaker.

– Stokkmaurskader er ofte relatert mot en annen skade. I mange av stokkmaurskadene vi mottar viser det seg at det også er en fukt- eller råteskader, sier skadesjefen.

Les også: Stokkmaur | Informasjon og tips til forebygging og bekjempelse

Mange typer maur

Det finnes tusenvis av maurarter i verden. I Norge finnes det over 60 arter maur som lever ute. De vanligste artene som dukker opp i eller nær boligen er stokkmaur, skogsmaur og svart jordmaur, også kalt sukkermaur. Akkurat hva som kan være en potensiell maurbolig, avhenger av maurtypen det er snakk om. 

– For eksempel lever stokkmaur i gamle røtter og stubber. Hvis du har slike i hagen eller i nærområdet, kan du være i faresonen for besøk av denne maurtypen. Dette er den største skadevolderen i et hus, sier Stormoen.

Både stokkmaur og svart jordmaur trives best på varme steder og trekker derfor mot hus og hytter. 

– I motsetning til stokkmaur, kan ikke svarte jordmaur gnage i uskadet trevirke. De kan likevel gjøre skade – for eksempel i isolasjonen under baderomsgulv med varmekabler, forteller Stormoen.
Mauren som lever i de velkjente maurtuene, er skogsmaur. Normalt gjør skogsmaur ingen skade på mennesker eller bygninger. Men mauren kan bli aggressive når de blir forstyrret og kan bite og sprute maursyre. 

– Dette kan være ubehagelig, men er heldigvis ikke farlig. Noen ganger kan mauren anlegge reir inne. I slike tilfeller frakter de med seg reirmateriale inn som kan føre til lokale fuktproblemer, fortsetter skadesjefen.

Annen småmaur finner du så å si under hver eneste plante, i plantejord, og under pyntesteiner i blomsterbedet, for å nevne noen eksempler. Den er enda mer sesongbetont enn sine større artsfrender, og dukker gjerne opp på våren og høsten. Den kan oppfattes som plagsom, men gjør ikke skade på friskt trevirke.

Maur finnes i hele landet.

Selv om det finnes maur i hele Norge, er enkelte landsdeler mer utsatt enn andre. Generelt er det slik at det er mindre maur jo lengre nord du kommer.

– Vi har maur fra Mandal i sør til Kirkenes i nord, men det er mindre av den nordover. Hovedtyngden av maurbestandene finner vi på Sørlandet, i området rundt Oslofjorden, og på Østlandet for øvrig, avslutter Stormoen.

Les også: Informasjon om maur i Norge

Maur er et av flere skadeinsekter det går an å forsikre seg mot. Med riktig forsikring får du hjelp til å bekjempe insektene, og økonomisk hjelp til å utbedre eventuelle skader.

Sjekkliste for forebygging av maur

Norsk Hussopp Forsikring sier at det kan være vanskelig å forhindre maurangrep, men det er noen forholdsregler man bør ta for å forebygge.

 • Hold utearealet ryddig. Unngå busker, planter og vedstabler tett inntil grunnmuren.
 • Maur liker ikke småstein og grus. Et belte av grus rundt grunnmuren kan derfor virke forebyggende. 
 • Sjekk dører, vinduer og grunnmur for hull og sprekker og tett om nødvendig – slik at mauren ikke kan krype inn. 
 • Fjern mulige næringskilder innendørs ved å støvsuge. 
 • Oppbevar matvarer i tette bokser og hold det rent. 
 • Merk at insektmiddel ikke skal benyttes for å forebygge.

Tegn på maur i huset

Her er tegnene du skal se etter dersom du mistenker maurangrep:

 • Vinteraktivitet: Mauren går i dvale på vinteren. Hvis du ser den innendørs på denne årstida, er det derfor sannsynlig at de bor i huset.
 • Lyd: Stokkmaur som er inne i en trevegg eller en stokk, lager ofte en krafselyd. Hvis du dunker på veggen, vil du kunne høre en hul lyd der hvor stokkmauren har gnagd ganger.
 • Sverming: Sverming innendørs er et tegn på aktivitet i boligen, eller at det er et reir i nærliggende omgivelser. Les mer om sverming og flygemaur.
 • Gnagespon: Mauren spiser ikke tre, men gnager ganger og kaster ut spon herfra. Et typisk tegn på stokkmaurangrep er derfor at du finner sagspon.
 • Matfrakt: Hvis du oppdager stier med maur som frakter næring inn mot huset, er det sannsynlig at de frakter mat til kolonien.

Andre artikler:

Mer om: