Tekstilskadedyr | Tips til lagring av ullklær

Lagring av klær
Unngå skader på ullklær ved å oppbevare det riktig.

Unngå hull i ulltøyet – Tips for lagring av ullklær

Våren er rett rundt hjørnet og det nærmer seg tid for å pakke ned vinter- og ulltøyet. Det er mange grunner til å være ekstra nøye med både vask og innpakning før klærne ryddes vekk for sesongen. En av disse er risikoen for å få besøk av biller og insekter. Noen av disse elsker nemlig å spise på ullklærne dine.

Spor og kjennetegn

Tekstilskadedyr er insekter som kan leve av fibre fra ull, pels, fjær, filt og silke. Både tekstilbiller og møll er slike insekter. Det er larvene som gjør skade, og det er disse som må bekjempes. En voksen møll eller bille inne er altså ikke ensbetydende med at du har angrep i huset.

Tekstilskadebillene tilhører familien «klannere», og det er hovedsakelig tre biller som gjøre skade Pelsbille, Museumsbillen, Brun pelsbille («Majorstuabillen»). Billene lever normalt utendørs, men kan komme seg inn i huset enten ved å krype inn eller komme flyvende gjennom åpne vinduer og dører. Er du uheldig å få besøk av et av disse småkrypene er det stor fare for at de går løs på ulltøyet ditt dersom dette er tilgjengelig. Larvene vil typisk lage små runde hull i klærne og en vil kunne se tomme larvehuder.

Klesmøll er det insektet som kan gjøre størst skade. Larvene utvikler seg ikke i klær som brukes, fordi eggene lett ristes av når de er i bruk. Det er derfor spesielt viktig å være oppmerksom når ullklær skal oppbevares over tid, gjerne over sommeren. Det er enkelt å skille mellom hull forårsaket av møllarver og larver etter billene (klannere), da billehullene er små og runde, mens møllen lager store uregelmessige hull, og i tillegg kan en ofte se ekskrementer. Dersom du har ulltøy med slike kjennetegn er det stor mulighet for at du har eller har hatt besøk av møll.

Unngå ubehagelige opplevelser

Skadedyrene er avhengige av fettstoffer for å utvikle seg. Derfor foretrekker insektene møkkete og ubehandlet ull som inneholder naturlige fettstoffer. Møkk som matrester og svette er god mat for insektene.

De fleste har ikke plass til å la vintertøyet ligge i skapet over sommeren, og pakker bort det som ikke brukes på loft eller i bod. For å unngå en ubehagelig opplevelse når klærne skal finnes frem igjen til høsten og vinteren, er det viktig å være oppmerksom på hvordan klærne pakkes og at de er rene og tørre.

Hvordan oppbevare og pakke klærne

Det verserer ulike meninger i forhold til om ullklær bør pakkes i plast, papir, pappesker, kofferter, esker. Problemet med plast er at det kan oppstå kondens og fukt ved temperaturendringer. Oppbevaringen bør uansett være tett og det aller viktigste er at klærne er tørre og rene når de pakkes bort.

  • Rengjør tøyet før det pakkes bort.
  • Sørg for at det er helt tørt. Dersom det blir kondens kan dette forårsake mugg.
  • Oppbevar i tette beholdere.
  • Sørg generelt for godt renhold, da det reduserer sjansen for å få insektsbesøk.

Les også: Slik unngår du insekter på kjøkkenet

Andre artikler:

Mer om: