Dette bør du gjøre hvis du ser maur i huset om vinteren

Arbeiderne til svart jordmaur er 3-5 mm lange og forekommer vanligvis i stort antall.
Arbeiderne til svart jordmaur er 3-5 mm lange og forekommer vanligvis i stort antall. Ill.foto: Shutterstock

Oppdager du maur i huset om vinteren? Da bor de trolig i huset. Mange vil ønske å bli kvitt maurene med en gang, men Norsk Hussopp Forsikring advarer mot å sette i gang med bekjempelse om vinteren.

Norsk Hussopp Forsikring blir hver vinter kontaktet av kunder som har oppdaget maur i hus.

– Vi blir typisk kontaktet om dette når det plutselig blir veldig kaldt ute, og folk setter på varmekabler eller fyrer mer i peisen for å varme opp boligen. Hvis maurene ligger i dvale i nærheten av slike varmekilder, kan varmen vekke dem fra dvale. Maurene vil da starte å vandre rundt og lete etter noe å spise, sier biolog Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring.

Må ta dronningen for å bli kvitt maur

Når du oppdager maur inne om vinteren, er det sannsynlig at de bor inne i huset eller hytta der du finner dem.

– Vårt råd er å støvsuge de maurene du ser, men du kan bare «brannslukke» om vinteren. For å få has på hele kolonien, må du få tatt dronningen. Derfor må du vente med bekjempelse til våren, når alle maurene i kolonien har våknet opp, forklarer biologen.

Les mer om forebygging av skadeinsekter.

Svart jordmaur kan skade isolasjon

Hva du kan gjøre for å bli kvitt maurene du finner, avhenger av hvilken type maur det er.  

Svart jordmaur er også kjent som sukkermaur. De er svarte, middels store maur som trives innendørs i varmen. De bygger reir hvor det kan bo opptil 10 000 maur. Svart jordmaur kan ikke gnage i uskadet treverk i bygninger, men de kan gjøre skade i for eksempel isolasjonen under baderomsgulv med varmekabler.

– Hvis det er svart jordmaur du har fått i hus, kan du sette ut åte for å få tak i maurene som har våknet, men hvis det er stokkmaur bør du kun støvsuge de maurene du ser, og vente til våren og la fagfolk ta seg av bekjempelse da. I verste fall kan du gjøre bekjempelsen vanskeligere om du begynner med dette på vinteren, sier Christiansen.

Stokkmaur kan gnage i friskt treverk

Stokkmaur er den største mauren man finner i Norge. Den har svart hode og bakkropp, med et rødt midtparti. Stokkmaur kan gnage også i friskt tremateriale, men stokkmaurangrep starter ofte i fukt- eller råteskadet treverk. Over tid kan dette gjøre skade i hus og hytte.

– Det tar tid for en skade å utvikle seg, så det går bra å vente til utpå våren før bekjempelse settes i gang. For at bekjempelsen skal være vellykket, er det viktig å vente til hele kolonien har våknet til live igjen. Vi må spille på lag med naturen, sier Christiansen.

Når maurene våkner, påvirkes av været. I Sør-Norge våkner maur ofte til live igjen rundt påsketider. I deler av Nord-Norge kan det skje først uti mai-juni, dersom sommeren lar seg vente på.  

Dette kan du gjøre for å forebygge/unngå maurangrep

  • Hold uteareal ryddig.
  • Fjern vegetasjon inntil grunnmur og husvegg som kan gi mauren skjul og lett adkomst.
  • Tett sprekker og hull i grunnmur.
  • Mauren liker ikke småstein, derfor kan et belte av grus rundt grunnmuren virke forebyggende.
  • Hold det rent inne, slik at rester og flekker fra mat ikke blir en matkilde for mauren.