Veggedyr – et økende problem

Nærbilde av to veggedyr. Disse vil du ikke ha i senga.
Nærbilde av to veggedyr. Disse vil du ikke ha i senga.

Veggedyr er både ekle og ubehagelige, og tanken på å ha et blodsugende insekt i senga er lite hyttelig for de aller fleste. Problemet med veggedyr er svært økende, men heldigvis kan du selv gjøre tiltak for å redusere risikoen.

Oppdatert 29.08.19

Dette er huseiernes verste fiender – og slik blir du kvitt dem

Tanken på å ha et blodsugende insekt i senga er lite hyggelig for de aller fleste. Men sannheten er at stadig flere norske husholdninger rammes av veggedyr, som kanskje er bedre kjent under sin engelske betegnelse «bed bugs».

– I 2018 ble det registrert i overkant av 2 800 tilfeller av veggedyr i Norge, sammenlignet med cirka 600 tilfeller i 2005, sier Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring. Han understreker at tallene kun viser til tilfeller som har blitt løst av profesjonelle skadedyrfirmaer, og at tallet på antall eksisterende angrep er langt høyere.

Kjenn din fiende

Veggedyrene er parasitter som lever av blodet ditt. De liker seg aller best der de får spise i fred og ro, det vil si når du ligger og sover i senga. De er ekstremt overlevelsesdyktige, og kan klare seg i over et år uten mat. Da ligger de i en slags dvale, inntil de har tilgang på mat igjen. Har du først fått veggedyr hjemme, kan det være en utfordring å få bukt med problemet, men alt håp er ikke ute.

– Vi har hatt mange tilfeller av veggedyrsaker som har løst seg, og første skritt er å være pinlig nøyaktig med rengjøringen i de områdene du vet veggedyrene trives. Videre er det ofte slik at ett rom rammes av gangen, så hva du enn gjør, må du ikke ta med deg dyne, pute eller madrass fra et infisert rom til et uinfisert, sier Stormoen.

Ikke kresne

Vi reiser oftere og lengre bort, og veggedyrene er et eksempel på den typen insekter som blir med oss hjem som blindpassasjerer. Men selvom de er ubehaglige, så kan ingen beskylde dem for å være snobbete. De er ukritiske til hotellstandard, og trives like godt på et femstjernershotell som på en campingplass. Idrettsarrangementer for barn og ungdom er også et yndet sted for veggedyrene, ettersom her ligger man ofte tett.

Les også: Pass opp for disse insektene i sommer

5 tips for å unngå veggedyr

  • Ikke legg kofferten oppå eller under hotellsenga. Sjekk også bager nøye hvis barna dine har vært på idrettsarrangement.
  • Vask alle klærne dine når du kommer hjem, helst på seksti grader.
  • Sørg for å oppbevare bagasjen mest mulig lukket, og gjerne på en hylle når du er på ferie.
  • Sjekk gjerne rundt sengen og madrassen etter mørke ekskrementflekker. Dette kan du også gjøre hjemme hvis du har mistanke om at du har fått ubudte gjester. Finner du spor etter veggedyr, gi hotellet beskjed om problemet.
  • Sjekk pc og mobilcover godt, særlig hvis du har for vane å lade disse opp på sengekanten. Veggedyr elsker nemlig varme, og kan en sjelden gang søke tilflukt i deksel/tastatur.
  • Mer om veggedyr, kjennetegn på angrep, tips til forebygging og bekjempelse finner du her