Ikke ta med deg disse hjem hvis du skal til utlandet

Kakerlakker i limfelle
Kakerlakker kan bli med hjem i bagasjen.

Unngå å få med veggedyr og kakerlakk hjem fra ferie

Det er deilig å feriere i utlandet, men ferieminnene blir kanskje ikke like hyggelige hvis du tar med deg uønskede blindpassasjerer som veggedyr eller kakerlakker hjem i bagasjen.

Publisert: 28.6.2019

Hverken kakerlakkene eller veggedyrene er hyggelig å få i hus, for begge disse insektene er det krevende å bli kvitt. Veggedyrene finnes nærmest over hele verden. Det kan være vanskelig å unngå at de blir med deg hjem i bagasjen hvis de allerede er på ditt hotellrom. Heldigvis finnes det noen enkle tips som kan redusere sjansen:

– For det første kan du se etter tegn etter veggedyr under hotellsengen og på madrassene. Veggedyrenes avføring kan sees som små svarte prikker og er en indikasjon på at det er veggedyr i eller rundt sengen. Et enkelt, men godt tips er å legge kofferten på bagasjestativet og ikke i senga. La klærne være i kofferten og hold den mest mulig lukket, sier Svein Stormoen som er skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Unngå å få veggedyr i hus

Hvis du mistenker at bagasjen kan inneholde veggedyr er det et godt råd å pakke ut bagasjen utendørs og riste den kraftig når du kommer hjem. Deretter må klærne enten vaskes på minimum 60 grader eller fryses i minst -18 grader i tre døgn. Varmebehandling kan også utføres i badstue, tørkeskap eller tørketrommel. Temperaturen må da være mer enn 50 grader over noen timer. Mer om veggedyr, kjennetegn på angrep, tips til forebygging og bekjempelse finner du her.

Kakerlakker

– Et annet insekt som kan komme med hjem fra utlandet er kakerlakken. Derfor er det lurt å sikre og kontrollere varer, bagasje og andre ting som kommer fra utlandet til Norge, og da særlig fra tropiske land. På samme måte som med veggdyrene kan du sjekke bagasjen og riste innholdet grundig før du fryser koffert og klær slik at du dreper kakerlakkene, forklarer Stormoen.

Kakerlakker kan ramme både hus, leiligheter og bygårder. De spiser normalt matrester, men er i utgangspunktet altetende. I tillegg kan de grise til med illeluktende sekret og ekskrementer. Kakerlakkene beveger seg fra søppel, matavfall og kloakk til matvarer og innbo. De kan utgjøre et helseproblem i form av både smittebæring og allergier. Mer om kakerlakk, kjennetegn på angrep, tips til forebygging og bekjempelse finner du her

– Derfor er det mange grunner til at du heller ikke vil ha disse krypene inn i boligen din, fortsetter skadesjefen.

Vanskelig å bli kvitt

Både veggedyr og kakerlakker kan det være vanskelig å bli kvitt på egenhånd. Er det mistanke om veggedyr kan det være lurt å begynne å gjøre enkle undersøkelser selv ved å studere madrass og seng. Insektene forsvinner ikke av seg selv, så er det mistanke om insekter bør du kontakte fagfolk. I bekjempelsen benyttes det vanligvis en kombinasjon av flere tiltak for å bli kvitt dem.

Omfattende bekjempelse

Kakerlakker er nattaktive, og ser du én er det sannsynligvis flere i nærheten. Hvis du blir rammet av kakerlakker kan du ofte oppdage en ubehagelig og sjenerende lukt, samt ekskrementer som ligner på kaffegrut eller sort pepper. Man kan også se etter spor av sekret langs lister og på gulvet.

– Kakerlakkene liker varme, fuktige og mørke steder, så det er et godt råd å holde temperaturen og luftfuktigheten lav. Rent forebyggende er det også bra å fjerne tilgangen på mat og vann, og å holde det rent og ryddig. Bekjempelse kan være vanskelig og krever et program bestående av kartlegging, bekjempelse og etterkontroller. Bekjempelsen er omfattende og krever spesialkunnskaper, derfor bør dette utføres av fagpersoner. Men det aller beste du kan gjøre på ferie er å gjennomføre enkle tiltak som gjør at du ikke får med deg uønskede småkryp hjem, sier Stormoen til slutt.