Smitteveier for veggedyr | Det er risiko for å få veggedyr i Norge

Nærbilde av veggedyr som nettopp har spist
VEGGEDYR LEVER AV BLOD: Veggedyr som nettopp har spist

Til tross for kraftig nedgang i utenlandsreiser som følge av koronapandemien, er veggedyr fortsatt et betydelig problem. De tre smitteveiene for veggedyr er utenlandsreise, reise i Norge og «venne-smitte».

Veggedyr har hatt en vesentlig økning i Norge de senere årene. Det siste året har antall bekjempelser sunket igjen som følge av mindre reising. Allikevel er det fortsatt et betydelig problem, og skadedyret var i fjor på tredjeplass på Folkehelseinstituttets statistikk over skadedyrbekjempelser.

– 2020 var året da alle ble hjemme. Vi dro på ferie, men stort sett innenlands. Derfor hadde vi også forventet en kraftigere nedgang i antall veggedyrsaker. Dette viser tydelig at det er viktig å ikke ta for lett på problemet selv om ferien tilbringes i Norge, sier Svein Stormoen, som er skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Les også: Skadeinsektene som plager oss mest

Smitteveier – her er det risiko for veggedyr

Økningen av veggdyrsaker har gått jevnt og trutt oppover fra tidlig på 2000-taller, men har de siste årene stabilisert seg. Det er primært tre smitteveier for veggedyr: På reise i utlandet, på reise i Norge og «venne-smitte».

– Veggedyr er ukritiske til hotellstandard, og trives like godt på et femstjernershotell som på en campingplass. De trives også like godt i Norge som i utlandet. I tillegg bør man være bevisst på at veggedyr kan finnes i bobiler og på private overnattingssteder, dette er det det nok mange som ikke er klar over, sier skadesjefen.

Veggedyr spres blant annet med bagasje, sengetøy og andre ting som forflyttes til og fra boligen. De er dyktige haikere og blir gjerne med oss hjem.

– Dersom man mistenker veggedyr er det kanskje aller viktigste du gjør å begrense spredning i boligen og til naboer, venner og familie. Idrettsarrangementer for barn og ungdom er også et yndet sted for veggedyrene, ettersom man ofte ligger mange og tett. Er du riktig uheldig kan de også krype gjennom eksempelvis kanaler og rørføringer fra naboen, forklarer Stormoen.

Les også: Vanlge spørsmål om veggedyr

Kostbart og vanskelig å bli kvitt

Veggedyrene er ikke farlige, men kan være svært ubehagelige. Insektet lever av å suge blod og mange får stikk og hevelser som klør. De er nærmest umulig å bli kvitt på egenhånd, og det kreves som regel en kombinasjon av flere tiltak. Har du først fått insektet i hus er det derfor lurt å søke profesjonell hjelp. Det finnes gode metoder som gjør at man blir kvitt problemet relativt raskt.

– For å øke sjansene for et vellykket resultat benytter skadedyrbekjemperne gjerne en kombinasjon av flere bekjempelsesmetoder som for eksempel varmebehandling og tørkepulver. Seng og innbo som er infisert varme- eller frysebehandles Det er en omfattende jobb, men det fungerer godt, forteller Svein Stormoen.

Ifølge Norsk Hussopp Forsikring koster en gjennomsnittlig veggedyrbekjempelse mellom 30 – 50 000 kroner. Noen saker er billigere, mens andre tilfeller koster langt mer. Veggedyrene blir ikke borte av seg selv og problemet vil bare bli større jo lenger man venter med å ta tak i det.

–  Vi anbefaler folk å melde ifra så fort de får mistanke. I tillegg er det viktig å unngå spredning i boligen. Veggedyr spres blant annet med sengetøy og andre ting som forflyttes i boligen. Ta for eksempel ikke med dynen for å legge deg på sofaen hvis du har veggedyr i senga, sier Stormoen.

Les også: Informasjon, tips og råd om veggedyr

Gjemmer seg i kofferter og bager

Det lille, brune insektet trives best bak lister, under eller i madrasser og andre steder de kan ligge i dekning. Har man bagasjen i nærheten av der de har slått seg ned er det ikke uvanlig at dyrene søker ly i foret på kofferten, mellom klesplagg eller i små lommer. 

– Risikoen for å få med seg den uønskede gjesten er større ved overnattingsbesøk enn ved korte besøk på dagtid. Veggedyrene er normalt mest aktive om natten når vi ligger og sover, sier Stormoen.

Veggedyr er et av flere skadedyr det går an å forsikre seg mot. Med forsikring sørger selskapet for at du som boligeier får hjelp til å bli kvitt insektet.

Tegn på angrep – slik vet du at du har veggedyr

  • Fysiske stikk og reaksjoner på kroppen. Det ser gjerne ut som et myggstikk eller utslett.
  • Se etter individer. De er rødbrune og 5-6 mm lange og 3 mm brede (omtrent på størrelse med en druestein).
  • Sjekk senga for små blodflekker på sengetøyet.
  • Se etter brunsorte ekskrementflekker og grupper med små svarte prikker, for eksempel i sprekker på sengerammen og i sømmer på madrassen.

Fem tips for å unngå insektet

  • Ikke legg kofferten eller klær oppå eller under hotellsenga. Sjekk også bager nøye hvis barna dine har vært på idrettsarrangement eller lignende.
  • Vask alle klærne dine når du kommer hjem, helst på 60 grader.
  • Sjekk pc og mobilcover godt, særlig hvis du har for vane å lade disse opp på sengekanten. Veggedyr elsker nemlig varme, og kan søke tilflukt i deksel/tastatur.
  • Sørg for å oppbevare bagasjen mest mulig lukket, og gjerne på en hylle når du er på ferie.
  • Sjekk rundt sengen og madrassen etter mørke ekskrementflekker. Dette kan du også gjøre hjemme hvis du har mistanke om at du har fått ubudne gjester. Finner du spor etter veggedyr, gi hotellet beskjed om problemet.

Les også: Gjør dette hvis du mistenker veggedyr i bagasjen