Slik sjekker du sengen for veggedyr

Sommer er høysesong for spredning av veggedyr. Om du ikke er forsiktig på feriereisen, kan du risikere å få uønskede gjester i bagasjen. Dette er biologens tips til hvordan du kan oppdage veggedyr.

Er du forsikret mot veggedyr?

Kjøp en av Norges beste og rimeligste forsikringer mot råte og skadedyr.

Slik oppdager du veggedyr

Overnattingssteder som hoteller er ekstra utsatt for veggedyr, spesielt i storbyer. For å unngå veggedyr er det viktig at du sjekker rommet du skal bo på. Biolog Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring deler et par enkle grep som kan spare deg for hodebry:

  • Plasser bagasjen på badet når du kommer inn på rommet. Der er det ikke veggedyr.
  • Løft vekk dyner og laken i senga. Gå over sømmer i madrassen med lommelykt. Hvis du ser sorte flekker, kan dette være ekskrementer fra veggedyr.
  • Sjekk under senga og sprekker i sengegavler osv. Om du ikke finner tegn til veggedyr i madrassen eller rundt senga, er det lite sannsynlig at det finnes veggedyr der.
  • Om du oppdager eller mistenker veggedyr bør du varsle overnattingsstedet og be om et nytt rom. Gjør den samme sjekken der.
HØYSESONG: Sommer er høysesong for veggedyr fordi folk reiser mer.
SENGA: Veggedyr finner du som regel i og rundt senga.
TETT: Storbyer hvor man bor tett er spesielt utsatt for veggedyr.
SJEKK: Unngå veggedyr med å gjøre denne sjekken.

Mistenker du veggedyr?

Hvis du oppdager eller mistenker å ha bodd på et rom med veggedyr, bør du ta forholdsregler når du kommer hjem. Biolog Christiansen forteller at du ikke må pakke ut bagasjen hjemme:

  • Kontakt ditt forsikringsselskap for å finne ut av hva slags hjelp du kan få.
  • Om du har stor fryser, kan du legge hele bagasjen i den. Veggedyr dør ved lav kulde og høy varme.

Har du flere spørsmål? Les den komplette guiden til veggedyr.

Stadig flere blir rammet

Etter pandemien har antall nordmenn som blir rammet av veggedyr økt kraftig. Økningen skyldes blant annet økt reiseaktivitet og resistens mot insektsmidler. I fjor ble nesten 2 500 rammet av veggedyr. Når du først har fått veggedyr, er de vanskelig å bli kvitt og det kan koste opp mot 50 000 kroner. Derfor er det lurt å sjekke om du er forsikret mot veggedyr og eventuelt utvide dekningen.

ØKER: Antall veggedyrsaker har økt etter pandemien. Dette henger trolig sammen med økt reiseaktivitet.
VANLIG: Slutten av sommeren og høsten er de vanligste månedene for veggedyrsaker. Dette handler om at man har vært ute på reise.