Veggedyr

Et stadig økende problem

Det er i dag en stor økning av veggedyr på verdensbasis, og vi har også sett en vesentlig økning i Norge de senere årene. Insektet spres med mennesker og blir gjerne med i bagasjen vår hjem fra ferie.

De lever av å suge blod fra mennesker. Dersom du har vært uheldig og fått insektet i hus, finnes det dessverre ingen enkle måter å bli kvitt dem. Rengjøring og hygiene har svært liten eller ingen effekt. Mange veggedyr har også utviklet en resistens mot mange av de vanligste insektsmidlene. Bekjempelse innebærer ofte en betydelig utgift og kan føre med seg en rekke praktiske utfordringer. I verste fall må huset tømmes og innboet fryses eller varmebehandles.

Les også: Vanlige spørsmål om veggedyr

Se video

Tegn på angrep – slik vet du at du har veggedyr

 • Fysiske stikk og reaksjoner på kroppen. Det ser gjerne ut som et myggstikk eller utslett.
 • Se etter individer. De er rødbrune og 5-6 mm lange og 3 mm brede (omtrent på størrelse med en druesten).
 • Sjekk senga for små blodflekker på sengetøyet.
 • Se etter brunsorte ekskrementflekker og grupper med små svarte prikker, for eksempel i sprekker på sengerammen og i sømmer på madrassen.

Bilder

Forebygging – slik unngår du veggedyr

Fem tips for å unngå insektet:

 1. Ikke legg kofferten eller klær oppå eller under hotellsenga. Sjekk også bager nøye hvis barna dine har vært på idrettsarrangement eller lignende.
 2. Vask alle klærne dine når du kommer hjem, helst på 60 grader.
 3. Sjekk pc og mobilcover godt, særlig hvis du har for vane å lade disse opp på sengekanten. Veggedyr elsker nemlig varme, og kan søke tilflukt i deksel/tastatur.
 4. Sørg for å oppbevare bagasjen mest mulig lukket, og gjerne på en hylle når du er på ferie.
 5. Sjekk rundt sengen og madrassen etter mørke ekskrementflekker. Dette kan du også gjøre hjemme hvis du har mistanke om at du har fått ubudne gjester. Finner du spor etter veggedyr, gi hotellet beskjed om problemet.

Mer informasjon og tips:

Bekjempelse – slik blir du kvitt veggedyr

 • De kan være vanskelig å bekjempe selv og det kreves som regel en kombinasjon av flere tiltak. Tilkall profesjonell hjelp som kan gjennomføre bekjempelsestiltak.
 • Varme- eller frysebehandling av konstruksjoner og innbo.
 • Tørkepulver kan også være en viktig del av bekjempelsen. Dette pulveret er giftfritt og derfor trygt i bruk.
 • Støvsuging er nyttig for å fjerne dyr (men dette gir ikke en fullgod bekjempelse alene).
 • En viktig del av bekjempelsen er etterkontroll for å forsikre seg om at det ikke er tilbakefall.
 • Bruk av kjemiske insektsmidler (gift) bør minimeres fordi det har liten effekt.

Veggedyr er et av flere skadeinsekter det går an å forsikre seg mot. Med forsikring hjelper vi deg å med å bekjempe insektene. Norsk Hussopp Forsikring er markedsledende på forsikring av råteskader og skadeinsekter. Vi har mer enn 80 års erfaring fra denne typen skader og forsikrer 1,2 millioner norske boliger. Skulle uhellet være ute kan du som kunde være trygg på at skadesaken blir håndtert raskt og effektivt, med de beste metodene i markedet. Les mer om vår Råte- og skadedyrforsikring.

Relaterte artikler