Veggedyr

Nærbildet av veggedyr, som viser dyrets ovale og flate form.

Veggedyr (Cimex lectularius) er et blodsugende insekt som kan være til stor plage. På engelsk kalles insektet for «bed bugs». Veggedyr er et økende problem, både i Norge og på verdensbasis. Dette har sammenheng med at folk reiser mye. Veggedyr spres med mennesker og blir gjerne med hjem i bagasjen når vi har vært på reise.

Hopp til innhold:

Kjennetegn på veggedyr

Nærbilde av ett veggedyr
IKKE FARLIG: Veggedyr er ubehagelige, men ufarlige.
  • Veggedyr er små, rødbrune innsekter. Størrelsen på veggedyr er rundt 5-6 mm i lengden og 3 mm i bredden (omtrent som en druestein).
  • Veggedyr har en oval og flat kroppsform. Når de suger blod, svulmer de opp og får en mørkere farge.
  • De legger igjen brunsorte ekskrementflekker som ser ut som grupper med svarte prikker, for eksempel i sprekker på sengerammen, eller sømmer i madrassen.
  • Veggedyr suger blod fra mennesker.
  • Symptomer på veggedyrbitt kan være røde merker på huden. Veggedyret suger ofte blod der huden ikke er dekket av tekstil. Huden kan bli irritert og veggedyrbitt kan ligne et myggstikk eller utslett. Ofte kan man finne små blodflekker i sengetøyet om man har veggedyr.
Nærbilde av et veggedyr forfra
OVAL: Veggedyret har en flat og oval form.
Nærbilde av veggedyr som nettopp har spist
SUGER BLOD: Veggedyr som nettopp har spist.
Veggedyr og ekskrementer under en madrass
SORTE FLEKKER: Ekskrementflekker fra veggedyr.

Slik lever veggedyr

Veggedyr trives innendørs. De er aktive om natten og lever skjult om dagen. Veggedyr livnærer seg på blod fra mennesker og tiltrekkes av CO2 som mennesker utånder. De suger vanligvis blod fra mennesker når de sover. Insektene oppholder seg først og fremst der man sover, men kan også bo i vegger, sprekker og i møbler.

Veggedyr er ekstremt overlevelsesdyktige, og kan overleve i lang tid uten tilgang på næring. Veggedyret legger 5-8 egg per uke om forholdene er gunstige. Dette gjør at de ofte sprer seg fort. Insektene liker varme, og om temperaturen faller under 10 grader, fører dette ofte til inaktivitet.

Hvordan bli kvitt veggedyr?

Når du først har fått veggedyr i hus er de vanskelige å bekjempe selv, og det er som oftest behov for profesjonell bekjempelse. Bekjempelse involverer gjerne en kombinasjon av flere tiltak, og medfører ofte betydelig økonomisk belastning om man ikke er forsikret. Prisen på en gjennomsnittlig bekjempelse er kr 20.000. Dette kan det være nødvendig å gjenta.

Vanlige tiltak for å bli kvitt veggedyr:

  • Varme- eller frysebehandling av boligen og innbo. Dette kan for eksempel innebære å sende møbler som senger og sofaer til et fryselager.
  • Tørkepulver: Insektgift har vist seg å ha liten effekt, derfor bruker man tørkepulver, et giftfritt middel som tørker ut og eliminerer veggedyrene. Dette gir også mindre belastning for beboer og innemiljø.
  • Støvsuging er nyttig for å fjerne dyr (men dette gir ikke en fullgod bekjempelse alene).
  • En viktig del av bekjempelsen er etterkontroll for å forsikre seg om at det ikke er tilbakefall.

Når bør du kontakte hjelp?

Så fort du har mistanke om veggedyr bør du kontakte ditt forsikringsselskap, eller skadedyrbekjempelsesfirma.

Slik unngår du veggedyr

Som oftest blir veggedyret med oss hjem i bagasjen etter en reise. Derfor er forebyggende tiltak viktigst under og etter reise:

  • Ikke legg bagasje eller klær oppå eller under hotellsenga.
  • Sjekk bager nøye hvis barna dine har vært på idrettsarrangement eller lignende.
  • Vask alle klærne dine når du kommer hjem, helst på 60 grader.
  • Sjekk datamaskin og mobilcover godt, særlig hvis du har for vane å lade disse ved sengekanten. Veggedyr elsker varme, og kan søke tilflukt i deksel/tastatur.
  • Sørg for å oppbevare bagasjen mest mulig lukket, og gjerne på en hylle når du er på ferie.
  • Sjekk rundt sengen og madrassen etter mørke ekskrementflekker. Finner du spor etter veggedyr, gi hotellet beskjed om problemet. Du kan bør også sjekke seng og madrass hjemme hvis du har mistanke om at du har fått ubudne gjester.