Ved mistanke om veggedyr i bagasjen

Koffert med hender som pakker

Gjør dette hvis du mistenker veggedyr i bagasjen

De siste årene har problemet med veggedyr økt kraftig. Dette skyldes blant annet økt reisevirksomhet samt resistens mot insektmidler. Veggedyrene finnes gjerne på steder med stort gjennomtrekk av folk, for eksempel hoteller og campinghytter, så har du vært på reise er det grunn til å være ekstra oppmerksom. Har du fått veggedyr i bagasjen er det viktig å unngå å ta de med hjem.

Oppdatert 29.08.2019

Avslør veggedyraktivitet

Veggedyr er små insekter som lever av blodet ditt. De trives der det er tilgang på mat, gjerne i sengen vår. Her gjemmer de seg i sømmer og folder i madrassen. Selve insektet er vanskelig å oppdage. Det er ofte mørke ekskrementflekker etter insektene som avslører aktivitet. Disse flekkene kan oppdages blant annet under laken og under rammeverket på sengen. Det er flere forhåndsregler som kan tas for å unngå veggedyr på selve reisen. 5 tips for å unngå veggedyr får du her.

Tips for å unngå å ta med veggedyr hjem

Dersom du mistenker at du har fått veggedyr i bagasjen er det svært viktig at du ikke tar disse med hjem og inn i huset eller leiligheten. Vær også oppmerksom på at brukte møbler og klær også kan inneholde veggedyr så undersøk nærme før du tar det med hjem.

  • Ta ikke med bagasjen inn i huset/leiligheten etter reisen. Pakk den ut ute og rist kraftig, men merk at dette ikke er tilstrekkelig.
  • Pakk bagasjen i søppelsekker for å unngå å få veggedyr i bilen.
  • Frysing eller varmebehandling dreper veggedyrene. Tekstilene må vaskes på minst 60 grader eller fryses ned i minimum -18 grader.
  • Vask klær som tåler høye temperaturer så varmt som mulig. Minimum 60 grader må til for at veggedyrene skal dø.
  • Varmebehandling kan også utføres i badstue, tørkeskap eller tørketrommel. Temperaturen må da være over 50 grader over noen timer.
  • Ting som ikke tåler, eller ikke lar seg varmebehandle kan puttes i fryseren. Kuldebehandlingen gjøres ved å fryse gjenstandene i minimum -18 grader i 3 døgn. Det anbefales å putte det i plastposer før det legges i fryseren. Er det vinter og lav nok temperatur kan gjenstandene settes utendørs.

Mistenker du at krypene har kommet seg i hus? Veggedyr er dessverre utfordrende å bli kvitt både fordi de gjemmer seg og godt og samtidig formerer seg raskt. Ikke vent med å ta kontakt med ditt forsikringsselskap hvis du er dekket, eller et skadedyrfirma. De forsvinner ikke av seg selv, og jo før du tar tak i problemet, jo enklere er det å bli kvitt dem. Mer om veggedyr, kjennetegn på angrep, tips til forebygging og bekjempelse finner du her

Se video