Vanlige spørsmål om veggedyr

Veggedyr er et hett tema om dagen og spørsmålene er mange: Hvordan finne veggedyr? Hvordan fjerne veggedyr? Hvordan få veggedyr? Hvordan spres veggedyr? Hvordan unngå veggedyr? Hvordan oppdage veggedyr? Hva dreper veggedyr? Hvor bor veggedyr? Hvor lenge lever de? Hvor lenge kan de leve uten blod? Hvor store er de? Hva gjør de egentlig? Og er de farlig? Ja, listen over spørsmål er lang. Her besvarer vi noen av spørsmålene som dukker opp.

Les også: Informasjon om veggedyr | Tips til forebygging og bekjempelse

Spørsmålene om veggedyr

Spørsmål og svar:

 • Hvordan oppdage veggedyr? Hvordan finne veggedyr?
  Veggedyrene er raske, gjemmer seg godt og kommer stort sett frem kun på natten når vi sover. Derfor kan det i mange tilfeller være vanskelig å få øye på selve insektet. Det er ofte mørke ekskrementflekker etter insektene som avslører aktivitet. Se etter brunsorte flekker og grupper med små svarte prikker. Disse flekkene kan ses under laken og under rammeverket på sengen.
 • Hvordan ser veggedyr ut? Hvor store er de?
  Størrelsen på veggedyr varierer med hvilket stadie de er i, men voksne veggedyr er omtrent på størrelse med en eplestein, rødbrune og 5-6 mm lange og 3 mm brede. Nymfene ligner de voksne, men er mindre.
 • Hva gjør veggedyr? Hvor lenge lever de?
  Veggedyr er blodsugere. De legger normalt 1-2 egg per dag og kan i løpet av livet lage mellom 200-500 egg. Utviklingstiden fra egg til voksent insekt tar fra 2-12 måneder, avhengig av mattilgang og temperatur. Jo lavere temperatur, jo lenger er utviklingstiden.
 • Hva spiser veggedyr?
  Veggedyr lever av vårt blod. De kommer frem om natten når vi sover og drikker i 5-10 minutter før de løper tilbake til gjemmestedet sitt. I mangel på menneskeblod kan de også suge blod av andre pattedyr og fugler.
 • Hvordan få veggedyr? Hvordan spres veggedyr?
  Den vanligste spredningsmåten er gjennom bagasjen etter at man har vært på steder med veggedyr. Veggedyrene er dyktige haikere og følger med i bagasjen når folk er på reise. Insektene er små og kan gjemme seg nesten overalt.
 • Hvordan unngå veggedyr?
  1. Ikke legg kofferten eller klær oppå eller under hotellsenga. Sjekk også bager nøye hvis barna dine har vært på idrettsarrangement eller lignende. 2. Vask alle klærne dine når du kommer hjem, helst på seksti grader. 3. Sjekk pc og mobilcover, særlig hvis du har for vane å lade disse opp på sengekanten. Veggedyr elsker nemlig varme, og kan søke tilflukt i deksel/tastatur. 4. Sørg for å oppbevare bagasjen mest mulig lukket, og gjerne på en hylle når du er på ferie. 5. Sjekk rundt sengen og madrassen etter mørke ekskrementflekker. Finner du spor etter veggedyr, gi hotellet beskjed om problemet.
 • Er veggedyr farlige?
  Nei, det er de ikke. De lever av blodet vårt og bittene kan føre til kløe og utslett, men de utgjør ingen smitterisiko og er ikke farlige.
 • Hvor lever veggedyr? Hvor bor veggedyr?
  De bor helst der det er tilgang på mat. I og rundt sengen vår er derfor er vanlig bolig for veggedyrene.
 • Hvor lenge kan veggedyr leve uten blod?
  Ved riktig temperatur (10 grader) kan et voksent veggedyr klare seg uten mat i over ett år, og ved høyere temperatur noe kortere.
 • Kan jeg bli kvitt veggedyr selv?
  Veggedyrene kan være vanskelige å bli kvitt og det kreves ofte en kombinasjon av flere bekjempelsesmetoder. Vi anbefaler at du kontakter profesjonelle for å få has på problemet.
 • Hvordan fjerne veggedyr? Hvordan bekjempe veggedyr? Hva dreper veggedyr?
  Veggedyr er utfordrende å bli kvitt fordi de er flinke til å gjemme seg samtidig som de formerer seg fort. I tillegg er de motstandsdyktige mot insektgifter og en vellykket bekjempelse krever ofte en kombinasjon av flere bekjempelsesmetoder. Problemet forsvinner ikke uten at det gjøres tiltak, og rengjøring og hygiene har svært liten eller ingen effekt. Derfor bør du kontakte forsikringsselskapet ditt eller en profesjonell skadedyrbekjemper for å få has på problemet.
 • Hvordan skille veggedyrstikk fra loppebitt?
  Veggedyr stikker kun kroppsdeler som er eksponert. Du vil derfor bare oppleve stikk på kroppsdeler som ikke er tildekket av dyne eller klær. Lopper derimot går også under dyna og biter typisk langs trusestrikken.
 • Hva er veggedyr på engelsk?
  På engelsk heter veggedyr bedbugs.

Andre artikler:

Mer om: