Brun pelsbille | Majorstubille

Brun pelsbille lever kun innendørs i Norge

Brun pelsbille er 2,5-4 mm lang, rund i formen med brun bakkropp og svart forkropp. Larvene blir ca 8 mm lange og er brune med gullfargede hår. På bakkroppen har larven en penselformet dusk. Billene stammer fra Afrika, og lever ikke utendørs i Norge. Billene spres hovedsakelig gjennom transport av varer og gjenstander i Norge. Første gang billen ble oppdaget i Norge var på et studenthjem på Majorstua. Derav kallenavnet «Majorstubille». De voksne billene er gode flygere og på varme sommerdager kan de fly fra leilighet til leilighet. Billene er derfor vanligst i Oslo, og sjelden der boligbebyggelsen er spredt.

De voksne billene spiser ikke, men larvene lever av ull, fjær, husstøv (der hår inngår) og matsmuler. Larvene kan også spise plantefrø, tørre insekter og tørre kjøttbiter. Av den grunn oppholder larvene seg ofte under kjøleskap, komfyr og vaskemaskin, samt langs lister og i sprekker mellom gulvplanker.

Larvene kan gjøre skade på gjenstander av ugarvet skinn. I noen tilfeller kan de også gjøre skade på svette skitne ullklær som har blitt liggende. Hullene de lager i ulltøyet har flisete og uregelmessige kanter.
Godt renhold vil forhindre at det blir mange brune pelsbiller, og dette er også den beste bekjempelsen. Brede gulvsprekker kan med fordel tettes med fugemasse. Verdifulle gjenstander av pels og ull bør pakkes inn i plast hvis man oppdager brun pelsbille i leiligheten.

Bruk av insektsmidler mot brun pelsbille anbefales ikke. Billene kan lett finne steder som ikke er behandlet, som bak bokhyller og skap. Støvsuging er bedre enn vask, da vasking vil gi larvene tiltrengt vann. Støvsugerposen må kastes eller fryses etterpå.

Bilder

Tegn på forekomst

  • Synlige biller i vinduskarmen
  • Flisete hull på ulltøy. Det er larven som gjør skade, så se i tilfellet også etter larver.

Forebygging

  • Godt renhold vil forhindre at billene blir tallrike. Dersom du ser biller eller larver anbefales det å kaste støvsugerposen etterpå, eller at den fryses.

Bekjempelse

  • Angrepne skinngjenstander, klær eller andre tekstiler kan med fordel bankes og/eller fryses. Både biller og larver dør ved frysebokstemperatur ved -18 °C etter et døgn eller ved å ligge ute om vinteren over tid.
  • Sørg for godt renhold. Dette inkluderer støvsuging eller feiing på vanskelig tilgjengelige steder under komfyr og kjøleskap, i bunn av klesskap og skuffer, langsmed lister, under senger, bokhyller, gulvtepper, bak skap og skuffer.
  • Bruk av insektmidler i boliger bør minimaliseres. Billene kan lett finne steder som ikke er behandlet, for eksempel bak bokhyller og skap. Godt renhold er den beste veien til bekjempelse.