Pelsbille

Pelsbillen er lett å kjenne igjen på den ovale hvite flekken på hver vinge.

Pelsbille (Attagenus pellio) er vanlig i norsk natur, hvor den lever av pollen og nektar. Pelsbillen kan fly, og kan komme inn i boligen gjennom åpne vinduer. Det er larvene til pelsbillen som kan gjøre skade innendørs på møbler og gjenstander av ull, skinn og silke. 

Hopp til innhold:

Kjennetegn på pelsbille

Nærbildet av pelsbillen
  • Pelsbillen er oval og kan bli 3,5–5,5 mm lang.
  • Pelsbillen er lett å kjenne igjen på vingene, hvor den har en hvit og oval flekk på hver vinge.
  • Larvene til pelsbillen er brune, med mørke hår som peker bakover. De er små når de klekkes, men kan bli opptil én cm lange.
  • Bakkroppen til larvene har en ensformet dusk.
  • Oppdager du hull og skader på tekstiler, kan dette være et tegn på at du har pelsbille i hus. Se i så fall etter larvene.
To pelsbiller og pelsbillelarve
Den er vanlig ute i norsk natur hvor den lever av pollen og nektar. Foto Shutterstock
Pelsbillelarve
Larvene er brune med mørke hår som peker bakover. Foto Shutterstock
To pelsbiller
Det er vanlig at pelsbiller forviller seg inn. Foto Shutterstock

Slik lever pelsbillen

Pelsbillen er vanlig å finne i norsk natur og tåler lave temperaturer godt. Pelsbillen og larvene er aktive, og kan vandre langt. Pelsbillen kan fly gjennom åpne vinduer. Både billen og larvene kan også komme krypende fra fuglereder.

Det er larvene som gjør skade, da de kan livnære seg på skinn, ull og silke som de finner blant annet i møbler og klær. I tillegg spiser larvene døde insekter og inntørkede muse- og rottekadaver i vegg og gulv. De kan spise frø og korn, men dette er ikke hovednæringskilde.

Hvordan bli kvitt pelsbille?

Dersom du bare finner noen få pelsbiller eller larver trenger du ikke nødvendigvis sette i gang noen bekjempelse. Dersom du finner mange pelsbiller og larver, kan du gjøre følgende:

  • Angrepne gjenstander må behandles. Rengjør grundig med støvsuging og/ eller rist godt utendørs.
  • Gjenstander kan varmebehandles over 60 grader, om tekstilen tåler det.
  • Sørg for godt renhold. Støvsug og vær ekstra nøye i sprekker og kroker, skuffer og skap, langs lister i gulvplanker. Husk å kaste støvsugerposen umiddelbart etter bruk, eller legg i fryser.
  • Frysebehandling kan benyttes, men pelsbiller tåler lave temperaturer godt, og det er ikke sikkert at temperaturen i en vanlig fryser er lav nok.
  • Les mer om hvordan du blir kvitt møll og tekstilbiller her.

Når bør du kontakte hjelp?

Dersom du ikke lykkes med å bli kvitt pelsbillene og larvene, og angrepet er omfattende, kan du kontakte ditt forsikringsselskap, eller en skadedyrbekjemper.

Slik unngår du pelsbille

  • Støvsuging og normalt renhold er alltid viktig for å ikke få ubudne gjester på besøk. Dette gjelder også pelsbillen. Husk at hvis du støvsuger biller eller larver må du kaste støvsugerposen, eller legge den i fryseren.
  • Larvene til pelsbillen kan livnære seg på ull, pels og silke. Hvis du pakker bort slikt tøy bør dette oppbevares i tette poser/kasser.