Skadeinsektene som plager oss mest | Disse topper statistikken
Oppdatert 07.04.2021, Publisert 07.04.2021
Skjeggkre, svart jordmaur og veggedyr er skadeinsektene skadedyrfirmaene rykket ut for å fjerne flest ganger i fjor, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet. Norsk Hussopp Forsikring er markedsledende på forsikring av skadedyr og råteskader, og ser samme tendensen.
Folkehelseinstituttets seksjon for Skadedyrkontroll fører statistikk over skadedyrbekjempelser i samarbeid med landets skadedyrfirmaer. Tall for 2020 viser at skjeggkreene fortsatt topper listen med 7434 registrerte oppdrag, som er en økning fra 6788 året før.
Norsk Hussopp Forsikring forsikrer ca. 1,2 millioner boliger mot råteskader og skadedyr, og vi ser samme tendensen.
– Skjeggkre er uten tvil det skadeinsektet vi har flest henvendelser om, men økningen er ikke like kraftig som den har vært de siste årene. Gjennom et godt samarbeid med Folkehelseinstituttet og skadedyrbransjen har vi kommet fram til effektive bekjempelsesmetoder. Det gjør at vi har fått bedre kontroll over skjeggkresituasjonen, sier Inger Kringlebotten, markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Norsk Hussopp Forsikring.
Les også: Skjeggkre | Info, forebygging og bekjempelse
Utfordrende å bli kvitt maur
Svart jordmaur, ofte kalt sukkermaur, er skadeinsektet som ligger nest øverst på FHI-statistikken, med 2636 bekjempelser i fjor, mens stokkmaur ligger på fjerde plass med 1228 bekjempelser. Hvilke metoder som brukes for å bli kvitt maurene, avhenger av årstid og hvor de befinner seg.
– Det kan være utfordrende å fjerne maur for godt. For det første må man finne ut hvor reiret og dronningen er, og deretter hvordan og hvorfor de kom inn i boligen. I noen tilfeller skal det forholdsvis enkle tiltak til, mens det gjerne er mer krevende når det er større tuer, sier Kringlebotten.
Både stokkmaur og svart jordmaur trives der det er varmt. Maurangrep starter ofte i fukt- eller råteskadet treverk eller isolasjonsmaterialer. Stokkmaur kan gjøre stor skade på boligen ved at den gnager ganger til reir. Svart jordmaur gnager derimot ikke i uskadet trevirke.
Les mer om: Maur
Forventet færre veggedyr
Veggedyr er nummer tre på listen med 2015 bekjempelser i fjor.
– Vi forventet en nedgang i veggedyr siden færre reiste på utenlandsferie i fjor, men nedgangen ble mindre enn vi spådde. Det betyr at det fortsatt er mye smitte på innenlandsreiser, i tillegg til såkalt «vennesmitte». Det er det mange som ikke er klar over. Veggedyr er nesten umulig å bli kvitt på egenhånd, sier Kringlebotten.
En veggedyrbekjempelse koster gjerne fra 30-50 000 kroner, men kan også koste betydelig mer.
Les også: Smitteveier for veggedyr | Det er risiko for å få veggedyr i Norge
Plagsom veps, men sjelden skade
Det var også 926 vepsebekjempelser i fjor, som gir vepsen femteplass på statistikken. Vepsen gjør sjelden skade, men kan være veldig plagsom.
– Om våren er vepsen opptatt av å bygge rede og passe larver, mens den tidlig på høsten er mer opptatt av å spise og jakte sukkerholdig næring. I denne perioden kan den være ekstra plagsom, sier Kringlebotten.
Vepsekolonier er ettårige og dør i løpet av høsten, og vepsebolet brukes ikke igjen.
– Det er likevel viktig å sikre at det ikke kommer veps inn samme sted som du nettopp har hatt bol, forteller Kringlebotten.
Les også: Veps | Informasjon, forebygging og bekjempelse
Det er mulig å forsikre seg mot skadeinsekter i boligen og på hytta. Med riktig forsikring får du hjelp til å bekjempe insektene, og økonomisk hjelp til å utbedre eventuelle skader.
Topplisten 2020
FHIs skadedyrstatistikk viser at disse skadeinsektene oftest ble bekjempet i fjor:
- Skjeggkre (7434)
- Svart jordmaur (2636)
- Veggedyr (2015)
- Stokkmaur (1228)
- Stikkveps (926)