Ikke dropp å lufte om vinteren | Kan føre til fuktskade

Vasker bort muggsopp
UTLUFTING: Å spare på strømmen ved å stenge ventilasjon er ikke lurt

Å spare på strømmen ved å stenge ventilasjon er ikke lurt, advarer fagfolk. Meldinger om fuktskader kommer daglig inn til forsikringsselskapene.

– Dårlig utluftning om vinteren fører til at fuktighet fra vår pust, dusjing, koking og klestørk stenges inne i huset. Det gir fuktige overflater, som gir grobunn for svertesopp, muggsopp og andre fuktrelaterte problemer, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Kondens på vinduene er et typisk tegn på at luften innendørs er for fuktig. Da er det på tide å ta grep.

– Det er ikke vanskelig å kvitte seg med problemet. Sørg for tilfredsstillende ventilasjon og luftsirkulasjon. Å lufte ofte er beste medisin, sier Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Flest fuktskader på soverommet

Fuktskader på grunn av dårlig utluftning er i all hovedsak et vinterproblem.
Fuktskader viser seg typisk som misfarging og små svarte prikker bak senger, kommoder og skap. Vanligvis rammer det soverommet.

– Vi avgir mye fukt gjennom pust og svette når vi sover. Dette skaper kondens i et kaldt rom med dårlig luftsirkulasjon, sier Stormoen.

Mugg- og svertesopper trives best inne på ytterveggene fordi disse har lavere temperatur, og dermed også mer fuktighet som ikke tørker opp, enn de andre veggene.

– Enkle angrep kan vaskes bort med såpe og vann. Større angrep kan fjernes ved å bytte veggplatene eller andre deler av konstruksjonen, sier Stormoen.

Les også: Slik fjerner du muggsopp

Det er viktig å forebygge

Mugg- og svertesopp er i all hovedsak skjemmende for utseende og skader ikke boligen din fysisk. Soppdannelse kan gi helseproblemer for allergikere, og kan utløse svie i øynene og hodepine for noen.

– Mugg- og svertesopp dekkes ikke av forsikringer fordi det ikke har tre-nedbrytende egenskaper. I tillegg er skadevirkningene individuelle og vanskelig å definere. Derfor er det ekstra viktig at man gjør tiltak for å forebygge det, sier Svein Stormoen.

Les også: Hvorfor mugg oppstår og hvordan du unngår det.

Slik unngår du fuktskader

  • Tørk klær på badet med lukket dør, og med lufttilførsel og ventilasjonsvifte påskrudd. Tørking utendørs er et enda bedre alternativ, når været tillater det.
  • Bruk viften når du dusjer, og la den gjerne stå på opptil en time for å tømme rommet for vanndamp.
  • Bruk kjøkkenventilatoren når du koker og steker mat, for å få ut fuktighet og lukt.
  • Fyr i peisen. Du kan også lufte gjennom spjeldet selv når du ikke fyrer i peisen.
  • Flytt møblene minst ti centimeter ut fra ytterveggen. Slik får du mer luftsirkulasjon og høyere temperatur på veggen.

Les også: Forebygging av råteskader