Slik fjerner du muggsopp

Muggsopp, vaskemiddel, børste og hansker
MUGGSOPP: Kan enkelt fjernes ved å vaske. Foto: Shutterstock

Mugg- og svertesopp er i all hovedsak skjemmende for utseende og skader ikke boligens konstruksjonsstyrke. De kan også være årsaken til dårlig innemiljø og det anbefales derfor å ta tak i problemet for å fjerne det. Det er individuelt hvor mye vi tåler av det og for noen kan det forverre luftveisrelaterte sykdommer og plager som astma eller andre allergier.

Få kontroll på fuktigheten

Muggsopp og svertesopp har ikke trenedbrytende egenskaper og dekkes derfor ikke av forsikringen. Det er svært vanlig i norske hjem, og kan utvikle seg i løpet av forholdsvis kort tid. Fordi mange av våre kunder opplever dette har vi samlet noen anbefalinger på hvordan du best kan håndtere problemet.

Det er en avgjørende årsak til at mugg- eller svertesopp inne i boligen, nemlig fuktighet. Hvis du har kontroll på fuktigheten og finner og utbedrer eventuelle fuktproblemer, vil du unngå både muggsopp, svertesopp og andre typer sopp i boligen din.

Les også: Hvorfor får jeg mugg og hvordan unngår jeg det?

Tips for fjerning av muggsopp

Merk at du bør søke profesjonell hjelp dersom det er mye mugg i boligen. Er det bare litt kan du fint ordne det selv. Du kan fjerne og bli kvitt muggsopp ved å følge denne fremgangsmåten:

Bilde av fakta om muggplakat
  1. Finn frem vaskebøtte, gummihansker og rengjøringsmidler tilpasset materialet og sett i gang. Dersom det ikke er tilstrekkelig med vanlig vaskemiddel kan du benytte kraftvask eller klorinblanding bestående av 1 del klorin og 10 deler vann.
  2. Test på et lite område først dersom du er i tvil om materialet tåler kraftvask/klorin. Husk å bruk hansker og luft godt. La vaskemiddelet virke ca. 20 minutter.
  3. Bruk rent vann og vask/skyll bort vaskemiddelet. Dette er viktig for å unngå skade på vegg, tak og møbler.
  4. Følg med på utviklingen: Dersom muggsoppen kommer tilbake eller utvikler seg videre anbefaler vi at du gjør videre undersøkelser og tiltak enten selv eller med hjelp fra fagpersoner. Du må finne fuktkilden og utbedre den, ellers vil mugget komme tilbake gang på gang.

Les mer om muggsopp her.