Melbille er et vanlig syn i mange norske hjem. De er tørrvaredyr og spiser på mel, havregryn, frokostblandinger, nøtter og tørrfor til dyr. Billene kan ødelegge matvarer fullstendig, men de gjør ingen skade på huset forøvrig. De kan leve i opptil to måneder uten mat.

Melbiller kommer som oftest inn i bygningen via en infisert melpose, dyrefor eller lignende. Bor du i en leilighet kan de også komme fra naboleiligheten. Man kan som regel unngå større angrep ved å ha gode forebyggende rutiner (se under).

Utviklingen fra egg til voksen bille tar ca tre måneder. Billene kan leve i 3-4 år. Hunnen legger eggene i de matvarene de lever i og kan legge så mye som 1000 egg i løpet av sin levetid. Etter 1-2 uker klekkes eggene.

Bilder av melbille

Forebygging

  • Oppbevar mel og andre kornprodukter i tette beholdere, for eksempel i bokser av hard plast.
  • Rengjør jevnlig og hold skapene ryddige og rene.
  • Sjekk matvarer jevnlig. Melvarer som har stått urørt lenge er spesielt utsatte.

Bekjempelse

  • Har du fått med deg ubudne gjester hjem via matvarer, kan du lett bli kvitt problemet ved å fjerne larvene eller hele matvaren.
  • Lokaliser bo- og formeringsstedet til billene (det er ofte en melpose, havregryn eller lignende) og kast eller frys denne.
  • Støvsuging er en utmerket måte å fjerne både mel og skadedyr på – uten at du tilfører fuktighet til huset (som er gunstig for skadedyrene). Kast støvsugerposen slik at de ikke sprer seg på nytt.
  • Har larvene etablert seg på kjøkkenet, er det viktig å sjekke alle matvarer og å rengjøre kjøkkenet grundig.
  • Varer som er lett angrepet kan varme- eller frysebehandles. Frys varen i minimum 1 døgn ved -18 grader. Ved varmebehandling drepes melmøllen etter to timer ved +55 grader.