Pass opp for disse insektene i sommer

Tre maur som møtes
Tre maur som møtes

Vær ekstra obs på disse insektene i sommer

Våren og sommeren er høytid for insekter. Insekter forekommer de aller fleste steder, og er viktig for næringskjeden. For oss mennesker blir de derimot ofte oppfattet som både plagsomme og ekle, og ikke minst kan de gjøre stor skade. Det er flere skadeinsekter du bør være spesielt oppmerksom på i sommer.

Publisert: 10. juni 2016

Skadestatistikken

På toppen av skadestatistikken finner vi i skrivende stund maur, men i tillegg til maur er det er også andre insekter en bør være spesielt oppmerksom på i sommer. Skal du på reise bør du ta forhåndsregler i forhold til veggedyr og kakerlakker, slik at du ikke får med deg ubudne gjester hjem i kofferten.

Maur

Nå som det er varmt i været har mauren våknet fra dvalen, aktiviteten øker, og det er maur som har toppet skadestatistikken de siste ukene. Det er vanskelig å forebygge maur helt, men det er flere tiltak en kan ta i bruk for å gjøre hjemmet ditt mindre attraktivt. Du bør sørge for å gjøre forholdene så ugunstige som mulig i forhold til reirdannelse og mattilgang. For det første er det viktig å holde det rent og ryddig både innendørs og utendørs.

Videre bør en sørge for å tette sprekker og hull i grunnmur samt unngå busker, planter og vedstabler helt inntil grunnmuren. Sjekk lister rundt dører og vinduer for å se at det ikke er sprekker hvor mauren kan krype inn. Mauren liker ikke å ferdes på småstein og grus, så det kan også hjelpe å ha et belte med grus rundt grunnmuren.

De fleste boliger kan bli rammet av maur, så skulle du oppdage maur hjemme eller på hytta er det ingen grunn til panikk. Det tar lang tid for maur å gjøre stor skade på boligen din. Det er likevel viktig å kartlegge og lokalisere problemet slik at eventuelle nødvendige bekjempelsestiltak kan igangsettes.

Veggedyr

På verdensbasis er det en stor økning av veggedyr, og også her i Norge har vi sett en vesentlig økning de siste årene. I følge Folkehelseinstituttet har det vært en økning på over 400 prosent i antall registrerte årlige veggedyrbekjempelser de siste årene, så det er absolutt grunn til å være på vakt. De spres gjerne via bagasje, møbler, sengetøy, esker og klær.

Veggedyr lever av menneskeblod og trives der det er tilgang på mat, gjerne i sengen vår. Du bør være spesielt oppmerksom på reiser, og passe på at du ikke får med deg de små blodsugende insektene hjem fra steder du har overnattet. På reise bør du oppbevare bagasjen mest mulig lukket, og gjerne på hylle. Ikke legg den oppå eller under hotellsengen. Sjekk rundt sengen og madrassen etter mørke ekskrementflekker som er et tegn på aktivitet. Det anbefales at du vasker klærne dine når du kommer hjem. Finner du spor etter veggedyr bør du gi hotellet beskjed om problemet («bed bugs» på engelsk).

Dersom du har vært så uheldig og fått insektene i hus finnes det dessverre ingen enkle grep for å bli kvitt dem. De er utfordrende å bli kvitt både fordi de gjemmer seg godt og samtidig formerer seg veldig raskt. Derfor innebærer det ofte en betydelig utgift og en rekke praktiske utfordringer. I tillegg er de både ubehagelige og ekle, og tanken på at små vampyrer går løs på deg mens du sover kan være skremmende for alle og enhver. Heldigvis kan du redusere sjansene for å bli angrepet betydelig ved å følge tipsene over.

Les mer om hvordan du unngår å få veggedyr i kofferten.

Kakerlakker

Kakerlakker er omtrent altetende og kan være vanskelig å bli kvitt dersom de først er kommet i hus. Å oppdage kakerlakker hjemme er lite hyggelig, både fordi de er plagsomme og ubehagelige, men også fordi de forbindes med smittebæring av sykdommer som for eksempel salmonella og dysenteri.

Tysk kakerlakk er den vanligste arten i Norge og kan forekomme i blant annet hus, leiligheter, hoteller og restauranter. Bekjempelse av skadedyret er et økende, omfattende og kostbart problem. En generell forhåndsregel for å unngå kakerlakker er å holde det rent og ryddig. For å unngå å få med deg denne blindpassasjeren hjem i sommer anbefales det at du kontrollerer varer, bagasje og andre varer som kommer fra utlandet til Norge (spesielt dersom det kommer fra tropiske land hvor kakerlakker er svært vanlige). Sjekk bagasjen din godt og rist innholdet grundig. Hvis du har mistanke om at du kan ha med deg en kakerlakk i bagasjen kan du fryse koffert og innhold for å drepe eventuelle individer. Les mer om kakerlakker

Dersom du er så uheldig å få med deg veggedyr eller kakerlakker hjem anbefales det at bekjempelsen utføres av fagpersoner da den kan være vanskelig å bekjempe og kan kreve et omfattende program.