Skjeggkre: Slik forebygger og reduserer du problemet

Nærbilde av et skjeggkre som piler over gulvet
SKJEGGKRE: Nærbilde av et kre som piler over gulvet

Rådene du trenger for å unngå skjeggkre

Skjeggkre er nattaktive insekter som kun lever innendørs i Norge. Skjeggkreet har levd i norske boliger i noen år, men de siste årene har omfanget av problemet økt. Heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å unngå å få skjeggkre. Har du allerede fått de i hus er det tiltak du kan gjøre for å redusere omfanget.

Publisert: 23. november 2018

Forskjellen på skjeggkre og sølvkre

Skjeggkreene kan minne om sølvkre men er både større i størrelse og har mer hår. De trives aller best under fuktige forhold, men kan leve i hele boligen. Opplever du at insektent klatrer eller faller ned fra høyden, for eksempel fra taket, er det antakelig skjeggkre du har med å gjøre. Mer informasjon om forskjellen kan du lese om her.

Slik unngår du skjeggkre:

For å unngå å få de inn i boligen er det viktigste du kan gjøre å ikke ta dem med deg hjem. De bor gjerne i pappesker, bygningsmaterialer og lignende. Vi anbefaler at du pakker ut nye ting ute og kaster emballasjen så raskt som mulig. Mistenker du at du kan ha fått med deg skjeggkre – ikke ta det med inn! Har du allerede fått insektene i hus er det heldigvis mye du selv kan gjøre for å redusere problemet.

Dette kan du gjøre selv:

  • Sett ut limfeller for å finne ut hvor i boligen de bor og for å redusere antall insekter.
  • Støvsug ofte for å fjerne mattilgang.
  • Fjerne mulige gjemmesteder ved for eksempel å reparere gulvbelegg, løse fuger og tette langs lister.
  • Skjeggkre tåler tørrere forhold enn sølvkre, men likevel kan reduksjon av fuktige forhold i boligen være med på å gi dårligere levevilkår og lavere populasjonsvekst.
  • Husk at du fortsatt må unngå å få nye skjeggkre inn i huset.

Siste forskning viser at bekjempelse med bruk av forgiftet åte er den mest effektive behandlingsmetoden (krever profesjonell utførelse).

Les mer om skjeggkre her.