Flygemaur

En stor klynge flygemaur

Maur som flyr er ikke en egen maurart

Store svermer av flygende maur kan være plagsomme, men er helt vanlig. De fleste maur har ikke vinger, men de som har det, er avgjørende for videreføring av maursamfunnet. Flygemaur er ikke en egen maurart, men hanner og unge dronningmaur som klekkes med vinger (arbeiderne klekkes uten vinger). I paringstiden møtes de i store svermer hvor hanner og dronninger fra flere kolonier samles. Hos de fleste arter foregår paringen i luften. Etter paringen dør hannen, mens den befruktede dronningen setter i gang med å etablere en ny tue.

Svermetiden er på sommeren, og det er typisk på en varm sommerdag vi kan se at dronningene og hannene danner paringssvermer. Svermetiden for de ulike maurartene varierer noe, men foregår i hovedsak mellom juni og august.

Flygemaur på hvit parasoll
FLYGEMAUR: Varme er en utløsende faktor for når maurene velger å sverme.

Les også: Flyvende maursverm? Ingen grunn til panikk

Bekjempelse

  • Kort tid etter paringen dør hannen og dronningen feller vingene. Svermer av flygemaur er altså et kortvarig problem.
  • Hvis du oppdager noen få flygemaur inne, har de antakelig bare forvillet seg inn. Da er det ingen grunn til bekymring. Store svermer innendørs er et nokså sikkert tegn på mer omfattende mauraktivitet i boligen. Det er sjelden det kommer store mengder med svermende maur utenfra.
  • Dersom mauren har etablert seg i boligen eller på hytta kan det være nødvendig med bekjempelse. Mer informasjon om bekjempelse finner du under de ulike maurartene.
Bilde av en faraomaur

Faraomaur

Tre skogsmaur som spaserer bortover veggen.

Skogsmaur

Bilde av en samling sorte jordmaur i tak

Svart jordmaur

Stokkmaur som har hulet ut en trestokk

Stokkmaur