Tips ved isolering av kjeller

Kjeller
INNREDNING AV KJELLER: Sørg for at kjelleren er tørr nok

Tips for å unngå fukt og råteskader ved isolering av kjeller

Drømmer du om mer plass? Kanskje er det behov for nytt barnerom, bad eller en tv-stue. Isolering av kjelleren gir mulighet til å ta i bruk verdifulle kvadratmeter, men det byr også på problemer for inneklima og faren for fukt og kondens, og råteskader som følge av dette.

Sørg for at kjelleren er tørr nok

Hvis du bestemmer deg for å gå i gang med å innrede kjelleren er det aller viktigste du gjør å forsikre deg om at kjelleren er tørr nok. Er ikke kjelleren tørr, må det utbedres før du begynner å isolere. Hvis det ikke er tilstrekkelig fuktbeskyttelse kan du risikere sopp og råte inne i konstruksjonen, og skadene kan fort bli store før man oppdager det. I tillegg er det viktig å gjøre isoleringen korrekt.

Sopp og råteskader som følge av innredede kjellere er et vanlig problem da mange tror man kan bygge og isolere kjellervegger på samme måte som yttervegger over terreng, sier fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring Øyvind Magerøy.

Vi skiller mellom treødeleggende råtesopper og andre soppgrupper, som for eksempel muggsopp og svertesopp. Det er råtesoppene som kan gjøre stor fysisk skade (nedbrytning) på bygningen, og det er disse som inngår i dekningen hos Norsk Hussopp Forsikring.

Les mer om våre forsikringer av hus og hytter.

Sopper er avhengig av fukt for å utvikle seg, og årsaken til soppdannelser i bygninger er hovedsakelig fuktproblemer. For å bli kvitt en sopputvikling er det derfor essensielt å finne årsaken til fuktproblemet og å ha det under kontroll.

Les også: Råteskader kan få store økonomiske konsekvenser

Sjekkpunkter for å unngå fuktige kjellere

  • Isolering og drenering utenfor husveggen er avgjørende for en tørrere kjeller.
  • Hvis det er mulig bør man isolere utvendig. Som hovedregel skal isolasjonen legges på utsiden av kjellerveggen. Da blir veggene varmere og tørrere, som reduserer faren for fukt.
  • Dersom det skal isoleres innvendig er det ekstra viktig å passe på at muren er tørr, ellers øker faren for sopp og råteskader betraktelig.
  • Pustende isolasjon vil kunne redusere faren for mugg, sopp og råte i innvendig panel.

Les mer om forebygging av fukt og råteskader i huset

Få hjelp når du trenger det

Du kan forsikre deg mot råteskader og skadedyr. Vi hjelper deg med å bekjempe skadedyr som skjeggkre, veggedyr, kakerlakker, maur, mus og rotter. Gjør skadedyr skade på huset eller hytta får du økonomisk hjelp til å reparere skaden. Du må selv sikre bygningen mot nye angrep. Vi gir deg gode råd om hvordan du best kan gjøre dette, eksempelvis ved å tette sprekker hvor de kommer inn.

Vi er markedsledende på forsikring av råteskader og skadeinsekter. Vi har mer enn 80 års erfaring fra denne typen skader og forsikrer 1,2 millioner norske boliger. Skulle uhellet være ute kan du være trygg på at skadesaken blir håndtert raskt og effektivt.