Melsmalmott og tørrfruktsmalmott

Nærbilde av melmøll i mel.

Melsmalmott (Ephestia kuehniella) og tørrfruktsmalmott (Plodia interpunctella) regnes som vanlige skadedyr i næringsmiddelindustrien. Disse ble tidligere kalt melmøll og tørrrfruktmøll. De kommer ofte inn i boliger gjennom infiserte melposer eller andre matprodukter. Voksne smalmotter gjør ingen skade, men larvene forurenser matvarer med gnag, spinn og ekskrementer.

Hopp til innhold:

Kjennetegn på melsmalmott

  • Melsmalmotten er gråspraglet med mørkere flekker.
  • En voksen melsmalmott er 10–12 mm lang.
  • Vingene er lagt over bakkroppen i hvilende posisjon.
  • Larvene kan bli opptil 13–16 mm lange.
  • Larvene er lysere i fargen og kan fremstå som lys rosa eller hvit

Kjennetegn på tørrfruktsmalmott

  • En voksen tørrfruktsmalott er 8–10 mm lang.
  • Forvingene til tørrfruktsmalmotten er hvite innerst, mørkere rød ytterst, hvor dette er delt av et mørkere bånd.
  • Larvene blir 9–19 mm når de er utvokste, med et rødbrunt hode og hvitaktig kropp.
  • Tørrfruktsmalmotten kan kun overleve innendørs.
  • Tørrfruktsmalmotten lever av tørket frukt og kornprodukter.

Slik lever melsmalmott og tørrfruktsmalmott

Disse insektene er nattaktive og gjemmer seg om dagen. De er først og fremst en utfordring for næringsmiddelindustrien, slik som kornprodusenter, matprodusenter og drikkevareprodusenter.  Det er her melsmalmott og tørrfruktsmalmott trives og finner næringskilder.

Melsmalmott eller tørrfuktsmalmott kan havne i matvarer og bli med oss hjem fra butikken. Smalmotten er i seg selv ikke farlig, men larvene kan forurense matvarene. Dette gjenkjenner du på spinntråder i mel og kornprodukter, og når melet eller kornet trekkes sammen i tette, illeluktende klumper. Du kan også finne tomme larvehylstre.

Hvordan bli kvitt melsmalmott og tørrfruktsmalmott?

Rengjøring samt fjerning av infiserte matvarer er det viktigste du kan gjøre for å bekjempe smalmotten. Kjemisk bekjempelse skal ikke gjøres på kjøkken. Slik blir du kvitt smalmott:

  • Tøm alle hyller og skap, og kast infiserte matvarer.
  • Støvsug svært nøye alle områder, og spesielt i sprekker. Støvsugerposen må kastes eller fryses etter rengjøringen.
  • Resterende matvarer må gjennomgås nøye. Dersom du er usikker på om produkter er infiserte, bør matvarer som typisk angripes legges i fryseren et par dager.

Når bør du kontakte hjelp?

Dersom man oppdager vedvarende aktivitet av melsmalmott eller tørrfruktsmalmott etter at anbefalte tiltak er utført, kan man kontakte sitt forsikringsselskap, eller et skadedyrselskap for vurdering av videre tiltak.

Slik unngår du melsmalmott og tørrfruktsmalmott

  • Oppbevar matvarer i tette bokser.
  • Ta regelmessig ut varer og støvsug hyller og skuffer på kjøkkenet.
  • Ta gjerne en årlig gjennomgang av skap, og ikke oppbevar matvarer som ikke skal brukes.
  • Oppbevar tørrvarer mørkt og kjølig.
  • Les også: Slik unngår du insekter på kjøkkenet.