Bier

Bier på blå planke

Bier er nært beslektet med humler og tilhører samme familie som veps og maur. Honningbier er den vanligste arten i Norge, mens villbier er sjeldne og skal som hovedregel ikke bekjempes. Husk at bier først og fremst er et nyttedyr, og spesielt honningbiene er en verdifull del av vårt økosystem.

Hopp til innhold:

Kjennetegn på bier

  • Bier er sosiale dyr, og kan komme flygende og danne en klynge.
  • I størrelse tilsvarer de veps, men er mer «lodne» og er mer sorte i fargen.
  • De tilsvarer veps i størrelse, men er mer «lodne». De har også mer sort i fargen enn vepsen.
  • De produserer vokskaker og honning.
  • De kan komme flygende og danne en klynge på for eksempel en gren.
Kan hjelpe med å flytte biene på riktig måte.
Tilsvarer vegs i størrelse, men er mer "lodne" og er mer sorte i fargen.
Gjør en livsviktig jobb. De lever av pollen og nektar.

Slik lever bier

Bier gjør en livsviktig jobb, og lever av pollen og nektar.

De gjør ikke skader på hus, selv når de danner koloniene i huset eller oppunder taket, men de kan irritere og stikke. Riktignok stikker de sjeldent, og kan kun stikke en gang, deretter dør de etter kort tid. Bier er sosiale dyr og bor sammen i store samfunn som regjeres av en dronning. De anlegger gjerne bol i hule trær, skorsteiner, hulrom i tak og vegger eller på loftet.

Honningbier gjør heller ingen skader, men dersom det er store mengder honning i konstruksjonen kan denne gjøre skade fordi det oppstår fukt. I slike tilfeller kan bikaker og honning flyttes, både for å unngå fuktskader og for å hindre at det lokker til seg nye bier påfølgende år.

Veps og humler dør i all hovedsak før vinteren, bare noen få hunner overlever. Biene derimot overlever ved å klumpe seg sammen for å holde varmen. Har du et problem med bier er du derfor nødt til å gjøre noe med det for å unngå problemet også påfølgende år.

Hvordan bli kvitt bier

  • Skadedyrfirma kan bekjempe biene. 
  • Birøktere kan hjelpe med å flytte dem på riktig måte.
  • Bikaker og voks med honning må også fjernes. Dette er viktig fordi det kan lokke til seg nye bier.

Når bør du kontakte hjelp?

Hvis en bisverm etablerer seg i huset ditt, eller i nærheten, bør du få profesjonell hjelp til å bekjempe og flytte biene.

Slik unngår du bier

Fordi bier anlegger bol i hulrom, kan det være smart å sørge for å tette unødvendige hulrom i skorsteiner, tak, i vegger og på loftet.