Saltutslag

  • Dekkes ikke av forsikringen

Et sikkert tegn på fukt

Saltutslag dannes når fuktighet trenger gjennom murkonstruksjoner og transporterer saltmineraler ut til overflaten. Når vannet fordamper blir det krystalliserte saltet liggende igjen på overflaten av murverket eller betongen. De kan ses som hvite sporer eller roser, og er det mye kan det ligne på pulveraktig bomull på veggen. Saltutslag kommer utelukkende av fukt, og det skal bare en liten flekk til før du kan slå fast at du har et problem med fukt. Har du saltutslag på murvegg eller murgulv betyr det altså at det er fuktighet i muren. Årsaken er ofte dårlig drenering eller manglende fuktsperre utvendig på grunnmurskonstruksjonen. Den eneste måten å bli kvitt problemet er å utbedre årsakene til fukten – lokaliser kilden til fuktighet og eliminer denne. Løse salter kan du fjerne med skrape og børste.

Bilder og kjennetegn

Hvordan kjenne igjen saltutslag?

  • Kan ses som hvitt pulveraktig belegg eller roser på vegger og gulv.
  • Utslag kan ligne på snø, sukker eller melis. Det hvite belegget kan noen ganger forveksles med sopp. Er det mye kan det se ut som du har bomull på veggen.
  • For å slå fast at det er saltutslag kan du skrape av en liten bit av belegget og legge det i vann. Er det salt vil det i løpet av kort tid løses opp. Saltene kan børstes bort.
  • Mer informasjon om fukt i huset, kjennetegn og forebygging finner du her. Se også mer informasjon om forebygging av råteskader.

Les mer om: Insekter Skadedyr Råte Fuktproblemer Tips og råd