Oppdag skaden tidlig

Jo før du oppdager tilløp til en skade og får satt i gang utbedringen, desto større er sjansene for at du slipper unna med småreparasjoner. Mange skader kan enten luktes, føles, høres eller sees, så ta i bruk dine egne sanser som hjelpemiddel. Råte- og insektskader oppstår ofte på steder hvor det kan være vanskelig å komme til. Det krever både erfaring og kompetanse for å vite hvor man skal lete og hvilke tegn en skal se etter, men mye kan også oppdages selv. Her følger noen råd på veien.

Høre – lytt deg frem til skadeinsekter

Hørselen er faktisk blant de beste «verktøyene» vi har i jakten på skadeinsekter. Hvis du legger øret mot veggen, kan du høre kraslelydene fra for eksempel husbukk eller stokkmaur. Hvis du banker på bjelker og reisverk kan en hul lyd være signal nok om at deler av materialet kanskje er råtnet eller spist opp. Mer om hvordan lyder kan avsløre råteskader og insekter.

Lukte – oppdag fukt og råte

De fleste huseiere har neser som er mer enn gode nok til å snuse opp om boligen er utsatt for et soppangrep og har en mulig skade. Det gjelder bare å vite hvor en skal lukte og hva en skal lukte etter.

Det tar lang tid før folk registrerer endringer i luktene i sitt eget hus. Derfor er det vanligvis noen som kommer utenfra, som først oppdager lukten – «kjellerlukt», mugglukt etc. Hvis andre kjenner en lukt du ikke selv har lagt merke til kan det være lurt å undersøke dette nærmere. Har du vært borte lenge er det også lettere å legge merke til lukten. Les mer om lukt her.

Se – etter spor av angrep

Hvis oppgaven er å sjekke om stokkmaur, stripet borebiller eller husbukk har gått til angrep på huset ditt, holder det ofte med et gjennomsnittlig godt syn. Det gjelder først og fremst å vite hvor du skal se og hvilke spor du skal se etter.

Les også: Se etter disse tegnene for å oppdage insektangrep og råteskader

Føle – oppdage fuktskade og insektangrep

Noen angrep kan en også føle på kroppen. Veggedyr kan for eksempel vise seg i form av kløe, røde merker og utslett, mens fuktskader kan oppdages ved at et materiale ofte føles kaldere når det er fuktig. Fuktproblemer kan også føre til diverse helseplager. Dersom en er mer uopplagt enn vanlig, eller «forkjølet», kan det ofte rettes en mistanke mot dårlig inneklima som følge av fuktskader.

Typiske tegn på angrep

Under skadevoldere finner du informasjon om de ulike typene insekter, skadedyr, råte og sopp, samt typiske tegn på angrep for hver enkelt skadevolder. Videre er det utarbeidet en oversikt over de mest vanlige kjennetegnene som kan forekomme i norske hjem.

Les også: Tips og råd til forebygging av skader