Pass på matrestene: Ikke la rottene rydde etter grillfesten

Rottetenner
STOR SKADE: Rotter har skarpe tenner og kan gjøre stor skade. Foto: Shutterstock

Grillsesongen står for døren og dette er gode nyheter for rottene. Sommervarme og bugnende matfat gir rottene optimale forhold for familieforøkelse. De kan fort bli veldig mange. Og til høsten skal de nye rottefamiliene på boligjakt. De flytter innendørs når det blir kaldere ute. Mat- og fettrester i toalettet og grillmarinade i vasken gjør livet verdt å leve også for de firbeinte kloakkdyrene.

– Jo mer vi genererer av matrester og søppel, desto lettere er det for rottene å leve godt og dermed få mange unger. Det viktigste du kan gjøre for å unngå rotteplager er å kaste søppel og matrester i lukkete avfallsbeholdere, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp forsikring.

Ved å rydde opp matrester og håndtere husholdningsavfallet korrekt, slipper du også at fugler og andre dyr roter i søppelet.

Matrester skal ikke i vasken

Rottene lever også i kloakken og rørsystemene våre, derfor er det viktig å ikke fylle på det underjordiske matfatet deres.

Fortsatt er det altfor mange som kaster matrester i toalettet og skyller av fett og annet restavfall i vasken. 

– Det er lett å glemme at både dressinger og grillmarinader er fulle av fett. Vil du unngå fett i avløpet kan du tørke av stekepanna med et papir og kaste det i søpla. Frityrolje kan helles tilbake i flasken eller over på en melkekartong som kastes i restavfallet, forklarer Stormoen.

Les også: Dobling i antall mus og rottesaker – Ikke bli en del av statistikken

Kan gjøre stor skade

Rotter kan gnage på kabler og vannrør, eller de kan gnage i stykke treverk og isolasjon. De ganger for å utforske ting, få tilgang til mat eller for å komme seg gjennom en hindring. Dette kan føre til store skader i boligen din.

– Rottene kan komme seg inn i huset på de utroligste måter. De er gode svømmere og kan få tilgang til huset via kloakk- og avløpssystem. I tillegg er de dyktige klatrere og trenger kun en åpning på 12 millimeter for å ta seg inn i boligen. Mat og fettrester gjør et besøk mer attraktivt, sier Stormoen.

Tips for å holde rottene ute | Vær føre var

De aller fleste synes at rotter i huset er svært ubehagelig. I tillegg til de materielle skadene, er de dessuten vanskelige å bli kvitt, og lukt og avføring kan bli et stort problem. Derfor er det lurt å være føre var, slik at man ikke lokker dem til seg.
Et forebyggende tiltak kan også være å sette ut feller.

– Ikke bruk gift, men sett ut feller i stedet. Da unngår du samtidig døde rotter på avveie, de lukter grusomt og kan være vanskelige å finne, anbefaler forsikringsselskapet.

Vi i Norsk Hussopp Forsikring har følgende råd for å unngå besøk i sommer:

  • Fjern tilgang på mat: Ha lokk på avfallsdunker, fjern nedfallsfrukt, bruk lukkede kompostbinger, vær forsiktig med å mate fuglene, ikke sett søppel på trappa, ikke kast avfall på bakken.
  • Ikke kast eller skyll av mat- og fettrester i toalettet eller vasken. La fettet stivne eller tørk av med et papir før det kastes i matavfallet.
  • Sikre bygningen ved å tette alle hull og sprekker slik at ikke dyrene kommer inn. Husk spesielt på at kjelleren trenger lufting, så ikke steng utlufting (ventilene), men benytt heller en finmasket netting.
  • Hold det rent og ryddig både inne og ute.
  • Klipp gresset og ikke plant busker og trær tett opptil fasaden.
  • Kontroller loft og kjeller jevnlig.
  • Hold vannlåsen i toalettet i orden.
  • Det er ikke lov å sette ut gift som et forebyggende tiltak.

Les også: Sjekkpunkter for forebygging mot rotter og mus

Få hjelp når du trenger det

Du kan forsikre deg mot råteskader og skadedyr. Vi hjelper deg med å bekjempe skadedyr som skjeggkre, veggedyr, kakerlakker, maur, mus og rotter. Gjør skadedyr skade på huset eller hytta får du økonomisk hjelp til å reparere skaden. Du må selv sikre bygningen mot nye angrep. Vi gir deg gode råd om hvordan du best kan gjøre dette, eksempelvis ved å tette sprekker hvor de kommer inn.

Vi er markedsledende på forsikring av råteskader og skadeinsekter. Vi har mer enn 80 års erfaring fra denne typen skader og forsikrer 1,2 millioner norske boliger. Skulle uhellet være ute kan du være trygg på at skadesaken blir håndtert raskt og effektivt.