Slik forebygger og bekjemper du veggedyr

Nærbilde av et veggedyr forfra
Nærbilde av et veggedyr forfra

Har du fått veggedyr i hus, er de dessverre vanskelig å bli kvitt. Men det finnes måter å forebygge de plagsomme krypene på.

– Rengjøring og hygiene har svært liten, eller ingen effekt på veggedyr, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Parasitten, som gjerne kommer inn i huset via kofferten etter utenlandsopphold, lever av å suge blod fra mennesker.

– Det har vært en stor økning av veggedyr på verdensbasis, og vi har også sett en vesentlig økning i Norge de siste årene, sier Stormoen.

Årsaken er at vi reiser mer, slik at insektet spres via reisebagasje. En annen grunn er at insektet har blitt resistent mot mange av de vanlige insektmidlene.

Varme og kulde

– Det er derfor ingen enkel oppgave å bli kvitt veggedyr. Har de først etablert seg i et rom, kan de spre seg videre til andre rom, eller til andre leiligheter i samme bygning, sier Stormoen.

I verste fall må bygningen eller huset tømmes, og innboet fryses eller varmebehandles. Det har vist seg i den senere tid at kjemisk behandling av bygningen har liten effekt.

– Ser du tegn til sorte ekskrementer, for eksempel i sprekker på sengerammen og i sømmer på madrassen, bør du få fagfolk til å se på det. Jo lenger tid det går, desto mer komplisert blir det å bli kvitt veggedyrene, sier han.

Små røde og kløende bittmerker på huden kan også være tegn på veggedyr.

Legg kofferten i badekaret

– For å unngå problemer med de plagsomme parasittene, bør du forsøke å holde kofferten mest mulig lukket når du er ute og reiser, og helst plassert på et koffertstativ.

Veggedyr er veldig sjelden å finne på bad. Et godt tips kan være å sette kofferten i badekaret på hotellet.

– Det dummeste du gjør er å la kofferten ligge åpen på sengen. Veggedyr oppholder seg som regel alltid i nærheten av der de har mulighet til å suge blod, og sengen er derfor et populært og naturlig tilholdssted, sier Stormoen.

Veggedyr er rødbrune i fargen. De er rundt fem til seks millimeter lange og tre millimeter brede, omtrent på størrelse med en druestein.

Les også: Dette bør du gjøre om du mistenker veggedyr i bagasjen