Ekte hussopp på familiegården

Hus og penger på en vektstang
EKTE HUSSOPP: Skader kan bli svært kostbare på kort tid.

Dette gjorde Marianne da hun fikk råte i huset

I mai 2015 skulle Marianne Flåtten Marthinsen ta en storrengjøring på kjøkkenet. Det gikk ikke helt etter planen, for på veggen bak skuffen under oppvaskbenken kunne det like godt ha stått skrevet SOS i store bokstaver.

Glemte forsikringen

– Jeg skjønte først ikke hva det var, for det luktet ikke sopp. Jeg så et tynt, hvitt belegg, og viste det til mannen min da han kom hjem, sier Marianne.

Sammen dro de frem kjøkkeninnredningen, og så at angrepet var omfattende.

– Vi trodde først det var tørråte, og satte i gang med å fjerne byggmassen som var angrepet. Forsikring tenkte jeg ikke på engang, sier Marianne.

Hun og mannen Ivar Dillan bor på familiegården hennes fra 1940-tallet, og paret har brukt de siste fem årene på å totalrenovere huset. Derfor kom soppangrepet som et ekstra stort sjokk.

Et sjokk

– Vi er godt vant til å jobbe i huset selv, men skjønte fort at dette var for alvorlig for oss å håndtere. Vi så at deler av isolasjonen under gulvet hadde rast ned og at gulvet under hele kjøkkenet var angrepet, til tross for at det var nytt i 2012. Jeg ringte til forsikringsselskapet, men var slett ikke sikker på å få hjelp. Man hører jo så mye om forsikringer som ikke dekker det man har behov for, og jeg var redd for at dette skulle være et av de tilfellene. Det hadde det også blitt dersom jeg ikke hadde hatt en egen råte- og skadedyrforsikring, sier hun.

Lykketårer

Ekte hussopp er et tilfelle som vanlige husforsikringer ikke dekker. Det viste seg at halve huset til Marianne og Ivar, samt en del av muren under huset var angrepet. Etter at Norsk Hussopp Forsikrings takstmann kom for å evaluere skaden, gikk Marianne i kjelleren.

– Det var mentalt krevende å se at huset du er glad i, og har brukt mye energi og penger på å restaurere, er ødelagt av sopp. Her har jeg tilbragt barndomssomrene mine, og her ønsker jeg å gi barnebarna mine barndomssomre. Usikkerheten rundt fremtiden kom krypende, for hvem har sparemidler til å ta fatt på et slikt prosjekt selv? Da takstmannen kom tilbake med beskjed om at de ville dekke alle utgifter, satte jeg meg ned på trappa og gråt. Lettelsen var enorm. Forsikringen reddet oss, sier hun.

Les mer om Ekte hussopp

Sommerlykke

I dag står huset soppfritt og ferdig. Fagarbeiderne brukte sju måneder på prosessen, ettersom jobben vokste i takt med at de fant nye forgreininger av soppen. Det skulle vise seg at den hadde sitt utspring i grunnmuren, noe som ikke er sjeldent i hussoppsaker.

Etter at Marianne og Ivar totalrenoverte det gamle huset ble det tettere, og dermed økte fuktigheten inne. Resultatet var et perfekt klima for hussoppen som ikke nølte med å gå til angrep på treverket.

– For første gang på lenge kjenner jeg på livsgleden igjen. Sommeren 2015 ble et mareritt, men nå gleder jeg meg bare til å kose meg i huset med familien, sier Marianne. De har investert i et avfukteranlegg, og fagfolkene har lagt plast og impregnert med et soppdrepende middel for å forhindre nye angrep.

– Vi har også fått beskjed om å holde jevnlig øye med forholdene i krypkjelleren, men vi skal ikke ha noen kikkerunde inn der før vi har hatt en etterlengtet ferie, ler hun.

Få hjelp når du trenger det

Du kan forsikre deg mot råteskader og skadedyr. Vi hjelper deg med å bekjempe skadedyr som skjeggkre, veggedyr, kakerlakker, maur, mus og rotter. Gjør skadedyr skade på huset eller hytta får du økonomisk hjelp til å reparere skaden. Du må selv sikre bygningen mot nye angrep. Vi gir deg gode råd om hvordan du best kan gjøre dette, eksempelvis ved å tette sprekker hvor de kommer inn.

Vi er markedsledende på forsikring av råteskader og skadeinsekter. Vi har mer enn 80 års erfaring fra denne typen skader og forsikrer 1,2 millioner norske boliger. Skulle uhellet være ute kan du være trygg på at skadesaken blir håndtert raskt og effektivt.