Unngå uønskede gjester

Stokkmaur avdekket i vegg
Stokkmaur avdekket i vegg © FOTO: Mycoteam

Slik unngår du uønskede gjester i huset og på hytta

Kakerlakk på kjøkkenet? Sølvkre på badet? Biller i melposen? Eller marsjerende maur på soverommet? Hvor kommer de fra, og hvordan blir du kvitt dem?

Frekke gjester

Det er skremmende lett å få med seg uønskede insekter inn i huset. De sniker seg inn med frukt og nøtter fra butikken, med møbler lagd av eksotiske treslag eller simpelthen gjennom verandadøren eller et åpent vindu. Men uansett hvordan de har kommet seg inn, så er følelsen den samme: De har invitert seg selv inn i huset ditt, og i verste fall gir de deg følelsen av å være invadert.

Forsvinner ikke av seg selv

– Det siste du vil er at insektene skal begynne å formere seg i skuffene dine, sier Svein Stormoen, Skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Han har sett hvordan hus og leiligheter har blitt så hardt angrepet at beboerne har måttet flytte ut mens problemet løses.

– Alle har ulik smerteterskel på når de synes problemet er så omfattende at de trenger hjelp til å løse det. Noen har fobier og tåler knapt å se en maur, mens andre prøver å bekjempe problemet selv før de ringer oss, sier Stormoen.

Han legger til at det dessverre er små sjanser for at gjestene pakker sekken og forlater huset ditt før de sparkes bestemt ut av døra.

– Jo før du setter i gang mottiltak, jo mer effektivt vil det være, sier eksperten.

Kaffen i halsen

Han sier at småmaur og stokkmaur er det aller vanligste problemet. Det er kanskje ikke så rart i og med at de hører naturlig til i den norske faunaen. Verre er det med kakerlakker og andre biller. Hvem som helst kan sette kaffen i halsen hvis du plutselig deler frokostbordet med et svart beist med seks ben! Da kan det være greit å ha en husforsikring som inkluderer råteskader og skadeinsekter.

Smuler på hjernen

Den mest effektive måten å unngå både insekter og skadedyr som mus og rotter på, er å holde det rent, samt å ha en tilfredsstillende tetting av boligen slik at skadedyr ikke kommer inn. De aller fleste insekter er på jakt etter mat, og enten det er brødsmuler, mel eller ullgensere som er livretten deres, så bør du sørge for at de ikke har tilgang på det. Og ja, du leste riktig. Den brune pelsbillen, også kalt Majorstuabillen fordi den først ble funnet i klesskapene på Oslo Vest, spiser seg gjennom klærne dine. Godt renhold, hyppig støvsuging og varmt nok vann i vaskemaskinen gir deg ekstra muskler i kampen mot insektene, noe Stormoen bekrefter.

– Ingen insekter liker et skinnende rent hus. Da finner de seg heller et annet sted der buffeten står fremme 24 timer i døgnet, sier han.