Sølvkreet – et overvintrende insekt

Nærbilde av sølvkre sett ovenfra
SØLVKRE: Under normale forhold gjør sølvkre ingen skade.

Sølvkreet – en liten krabat som ikke tar «vinterferie»

Hvor blir det av alle insektene om vinteren? De fleste insekter går i dvale når vinterkulda setter inn for alvor – enten som egg, larver eller pupper. Andre gjør som trekkfuglene og flyr til varmere strøk. Men det finnes noen insekter som aldri tar «vinterferie», selv når temperaturen krabber langt nedover på gradestokken.

Sølvkreet er et slikt insekt – en liten, sølvaktig krabat som ikke går i dvale, men som lever sammen med oss i våre oppvarmede hus året rundt. Og du kan derfor finne de i full vigør krypende rundt i huset ditt selv midt på vinteren.

Sølvkreets historie

Det har gått ca 300 millioner år siden de første sølvkre-liknende skapningene så dagens lys. I dag kan man finne sølvkreet i store deler av verden. I Sør-Europa og deler av Asia lever sølvkreet ute i naturen, mens de i kaldere strøk som i Norden lever i hus og fjøs. I Norge er det sjelden man finner sølvkre utendørs.

Hvordan ser de ut? Noen mener at sølvkreet har holdt seg uforandret i alle disse 300 årene, og derfor kan oppfattes som en slags levende fossil.

– Sølvkre (Lepisma saccharina) er vingeløse, nattaktive insekter, forteller Luka Natassja Olsen, biolog i Norsk Hussopp Forsikring. Voksne individer er 7-12 mm lange og nyklekte nymfer er 2 mm lange.

Hun forteller at sølvkreene faktisk kan bli opptil 4 år gamle. Har du fått et sølvkre i hus, kan du derfor belage deg på å ha det på besøk en god stund. I hvert fall hvis du ikke lykkes i å kaste det på dør.

Fuktproblemer

Hvor i huset kan man finne sølvkreene?

– Sølvkre trives på kjøkken, bad eller andre rom med høy fuktighet, og tilstedeværelsen av sølvkre kan derfor indikere fuktskader, forteller Olsen.

Forekomsten av sølvkre kan også indikere at huset har dårlig ventilasjon, vannansamlinger, dårlig drenering eller andre ting som danner fuktighet. Det kan derfor vært lurt å undersøke huset nærmere for å finne et eventuelt fuktproblem.

Er sølvkre et skadedyr?

Selv om sølvkre kan være ubehagelige å ha i hus, er de ikke farlige. De biter ikke på mennesker og de sprer heller ikke smitte. Det er derfor ingen grunn til å få panikk dersom du finner de små sølvkreene krypende rundt i kjelleren, på badet eller andre steder i huset.

Biolog Olsen forteller at selv om sølvkreet ikke er farlig for helsa, kan de gjøre noe materiell skade.

– Sølvkreet lever av både proteinrike næringskilder og lim eller papir med mye stivelse og cellulose, sier hun.

Sølvkreet liker derfor å tygge på bøker, tepper, tapet, klær, malerier osv. Moderne papir er de ikke så glad i, men gammelt papir med stor andel av lim er rene julemiddagen for de små sølvkreene. De kan derfor ødelegge verdifulle gjenstander som gamle malerier, frimerkesamlinger og gamle bøker.

Hvordan bli kvitt sølvkreene?

Hva gjør du hvis uhellet er ute og du har fått sølvkre i hus?

– For å få bukt med sølvkre kan man øke temperaturen og sørge for grundig rengjøring i de berørte rommene. For å lykkes må imidlertid eventuelle fuktskader utbedres og alle kilder til fuktighet må fjernes.

Olsen påpeker også at det i spesielt problematiske tilfeller kan være nødvendig med bruk av sprøytemidler.

Andre tiltak for å fjerne sølvkre:

 • Utbedre eventuelle fuktskader.
 • Uttørkingsstrategi, for eksempel ved bruk av varmekabler.
 • Fjerne gjemmesteder ved å reparere eventuelle skader som løse gulvbelegg og dårlige fuger.
 • Bruke limfeller.
 • Sukkerholdig åte som inneholder insektgift.
 • Forbedre ventilasjonen

Forebygging

Men det beste tiltaket er likevel forebygging. Hvis du vil forhindre at huset ditt blir invadert av sølvkre, kan det rett og slett være lurt å gjøre huset ditt «ukomfortabelt» for sølvkreene.

 • Støvsuge ofte.
 • Sørge for god rengjøring og holde det generelt ryddig.
 • Rense slukene. De elsker nemlig å spise på gamle hårrester og flass.
 • Tette igjen sprekker og mulige gjemmesteder. Dette er også viktig for å forhindre at de legger egg i eventuelle sprekker.
 • Fjerne kilder til fuktighet.
 • Sørge for god ventilasjon.