Midd | En underklasse av edderkoppdyr

Midd

Midd (Acari) er en underklasse av edderkoppdyr som kan variere i størrelse fra 0,1 mm til 30 mm hos enkelte tropisk arter. De fleste varier mellom 0,2 til 0,8. I likhet med andre edderkoppdyr har midd åtte bein, med unntak av gallmidd som har fire. Fordi de er så små blir de sjeldent lagt merke til, selv om de finnes i de fleste hjem. Midd befinner seg i både jord og vann, men også som parasitter på mennesker og dyr. Noen arter midd kan man også få i huset. Her kan de være plagsomme, men ikke forårsake noen bygningsskade.

Husstøvmidd

Middarter er 0,2 til 0,3 mm store og lever av hudavfall i husstøv. De trives best i varme og fuktige rom – ved temperatur rundt 25 °C og luftfuktighet rundt 60 %. Husstøvmidd er svært tallrike. Man kan finne flere tusen midder per gram husstøv, men det vanligste er noen hundre per gram. Det er vanligvis mest midder på soverom hvor man finner dem i tepper, sengetøy, sengebunn og madrasser. Husstøvmidd regnes som den viktigste årsaken til allergi mot husstøv, ved at middens ekskrementer inneholder allergener.

Tiltak for å bli kvitt husstøvmidd:

  • Støvsug grundig.
  • Vask sengetøy på 60 °C eller lufte det ute om vinteren.
  • Redusere luftfuktigheten.

Skabbmidd

Skabb er betegnelsen på hudutslett hos mennesker forårsaket av skabbmidden (Sarcoptes scabiei). Den er 0,3 til 0,5 mm lang og halvkuleformet. Midden vokser som en parasitt på huden hvor den spiser av hudens øverste lag. Skabbmidd gnager seg gjennom huden og lager såkalte skabbganger hvor den etterlater egg. Dette forårsaker plagsom kløe og smitter ved hudkontakt.

Tiltak for å bli kvitt skabbmidd:

  • For å bli kvitt skabbsmitte må dette behandles med permetrin krem.
  • Sengetøy og klær som har vært i kontakt med huden må vaskes på 60 °C og luftfuktigheten bør reduseres.
  • Ved mistanke om skabb må man kontakte fastlegen sin.

Kløverbrunmidd

En art av brunmidd som er ca. 0,7 mm lange, brunfarget og kommer ofte inn i hus. De lever på planter og kan komme fra plenen og inn i huset via sprekker i dør- og vinduskarmer. Kløverbrunmidd finnes over hele verden, de har mange vertsplanter inkludert gress. Kommer de inn i huset kan de sette fra seg små brune flekker om de blir tråkket på eller klemt flate. Er det mange av dem kan det virke sjenerende, men de gjør ellers ingen skade.

Tiltak for å forebygge og bli kvitt kløverbrunmidd:

  • Med et 0,5 – 1 meter bredt belte av grus eller singel mellom hus og gressplen holdes de effektivt unna boligen.
  • Har de kommet inn i huset, fjernes de best ved støvsuging.

Rød hønsemidd

Rød hønsemidd er en type midd som suger blod. De er ca. 1 mm lange og røde etter at de har sugd blod. De forekommer også som noe mindre og grålige. Som navnet tilsier lever de som parasitter hos enkelte fuglearter. De kan komme seg inn i huset dersom det for eksempel er fuglereir i eller i nærheten av boligen. De kan da komme seg inn gjennom sprekker i veggen eller lufteluker og liknende. I boliger forekommer hønsemidd som oftest på våren. Blir man stukket av rød hønsemidd kan man få et skabblignende utslett som skaper sterk kløe.

Tiltak for å forebygge og bli kvitt hønsemidd:

  • Fuglereir i boligen eller nærliggende fjernes.
  • Et smalt sperrebelte kan sprøytes der de kommer seg inn.
  • Er de inne i boligen må det støvsuges grundig.

Ler mer om insekter her