Lure og lærenemme rotter – kan være vanskelig å bekjempe
Rotter er smarte og skeptiske til nye ting, en kombinasjon som gjør dem vanskelig å bekjempe. Nøkkelen når du skal komme dem til livs, er å være tålmodig.
Når fagfolk skal beskrive rottas natur, bruker de kanskje ordet «neofob». Det betyr at rotter er skeptiske til nye ting i miljøet. Hvis de for eksempel opplever at en felle smekker igjen foran snuta på dem, vil de lære å holde seg unna.
Fordi dette er sky og skeptiske dyr som bruker lengre tid på å undersøke nye ting enn for eksempel mus gjør, kan det å bekjempe dem være både tidkrevende og utfordrende. Derfor er nettopp tid nøkkelen hvis du skal ha has på dem.
– Det er lurt å være tålmodig og la dem bli vant til fellene du har satt ut. Når det dukker opp nye ting i rottas omgivelser, trenger den tid til å venne seg til det. Med tålmodighet øker sjansen for at rottene til slutt blir trygge på fellene, og at de ender opp med å gå i dem, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.
Tegn på rotter i boligen
Rottene liker seg på mørke, skyggefulle områder, og er hovedsakelig aktive om natta. Mistenker du at du har fått rotter i hjemmet ditt? Her er tegnene du skal speide etter:
- Lytt etter krafselyder i veggene.
- Se etter gnagemerker.
- Se etter ekskrementer. Rottebæsjen er vanligvis svart, sylinderformet og 12-25 millimeter lang.
Stormoen har i tillegg et lite triks å by på:
– Hvis du strør mel på gulvet langs veggene, kan du etterpå sjekke om det dukker opp fotspor i melet. Dette kan også gjøre deg i stand til å finne vandringsveiene deres, sier han.
Brunrotter har fire tær på frembeina, og fem tær på bakbeina. Bakfoten etterlater et avtrykk som er 2-2,5 centimeter langt. Det blir ofte slepespor av halen mellom fotavtrykkene.
Råd for å unngå rotter
Enda bedre enn å fange rottene som har inntatt boligen, er det å aldri få dem på besøk i det hele tatt. Hvis du følger rådene under, reduserer du sjansen for at rottene tar bolig i hjemmet ditt.
- Fjern all tilgang på mat: Ha lokk på avfallsdunkene, fjern nedfallsfrukt, bruk lukkede kompostbinger, vær forsiktig med å mate fuglene, ikke sett søppel på trappa, og ikke kast avfall på bakken.
- Ikke kast eller skyll av mat- og fettrester i toalettet eller vasken. La fettet stivne eller tørk av med et papir før det kastes i matavfallet.
- Sikre bygningen ved å tette alle hull og sprekker, slik at rottene ikke kommer seg inn. Husk likevel at kjelleren trenger lufting, så ikke steng utluftingen (ventilene), men benytt heller en finmasket netting.
- Hold det rent og ryddig både inne og ute.
- Klipp gresset, og ikke plant busker og trær tett opptil fasaden.
- Kontroller loft og kjeller jevnlig.
- Hold vannlåsen i toalettet i orden.
Vær samtidig klar over at det ikke er lov å sette ut gift som et forebyggende tiltak. Slik gift kan være svært skadelig for både kjæledyr og barn.
Rotter er skadedyr
Rotter er skadedyr, og har et fryktinngytende rykte som smittespredere.
- Strømkabler og vannkabler: Rottene gnager på ledninger og kabler, og kan på denne måten forårsake vannlekkasjer og branner
- Materiell: De er nærmest altetende, og kan derfor gjøre store materielle skader.
- Psykisk stress: Mange synes det er ekkelt og ubehagelig å ha rotter i veggene.
- Smitte: Rotter kan være i kontakt med både kloakk og søppelrester.
Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er diarefremkallende bakterier det største problemet i Norge. Disse kan overføres fra rotter til mennesker. FHI registrerer hvert eneste år sykdommer som blir overført fra gnagere til mennesker i Norge.
– Andre steder i verden står brunrotta bak smittsomme virussykdommer, bakteriesykdommer og parasittsykdommer. Rotter som ankommer Norge på skip, kan potensielt være bærere av smittsomme sykdommer. I Norge er det nulltoleranse for gnagere i næringsmiddelbedrifter og på steder hvor det selges mat, sier Stormoen.
FHI opplyser at enkelte mennesker i tillegg kan reagere allergisk på brunrotter. De anbefaler at du bruker hansker hvis du må ta på en gnager. På denne måten får du beskyttelse mot bitt, men også lopper og lus.
Det er viktig å rengjøre godt hvis du har hatt rotter hjemme. Bruk i så fall en våt klut, og ikke kost eller støvsuger. Da unngår du å virvle opp partikler som kan føre til sykdom.