Kraftig veggedyrangrep i enebolig

I desember 2017 ringer familien Pettersen Norsk Hussopp Forsikring for å melde om et mulig insektangrep i boligen. Datteren har i lengre tid klaget over kløe, irritasjon og utslett, uten at de har klart å finne årsaken eller har visst hva de skulle se etter. I den siste tiden har de også sett ett og annet insekt.

Oppdatert 12.10.2020, Publisert 17.08.2018

Veggedyrene har spredd seg og store deler av huset er infisert

Allerede dagen etter er skadedyrbekjemper på stedet. Han slår raskt fast at det er et kraftig veggedyrangrep. Småbarnsfamilien Pettersen, har sirkulert mellom rommene, blant annet har barna tatt med seg dyner til sofa og foreldrenes seng. På denne måten har veggedyrene dessverre spredd seg. Noen rom er hardere angrepet enn andre, men store deler av huset er infisert.

Vi ser tidlig at det kommer til å bli en omfattende prosess for å bekjempe krypene. Hele huset må tømmes og alle møbler og tekstiler sendes til frysing, samtidig som deler av huset behandles. Prosessen viser seg å bli enda mer omfattende enn antatt. Veggedyrene har virkelig slått rot i huset til familien og det ender med at taklister, deler av gulv og tak må tas ned, før hele huset igjen behandles.

Det lykkes til slutt å ta knekken på veggedyrene, men det blir en dyr affære. De totale kostnadene ender på over 300 000 kroner, noe som er langt over normalt. Heldigvis hadde familien dekning mot råteskader og skadeinsekter og fikk hjelp med både det praktiske samtidig som alle kostnadene ble dekket av forsikringen.

Viktig å ha forsikringen i orden

Det er heldigvis sjelden veggedyrangrep er så omfattende som dette, men det kan uansett være fornuftig å ha forsikringene i orden. Hvis uhellet er ute får en da hjelp med å bli kvitt de plagsomme krypene så raskt og effektivt det lar seg gjøre, uten at det går utover økonomien.

Forebygg for å unngå veggedyr

Det er viktig å huske på at selv om forsikringen er i orden kommer en ikke unna den psykiske belastningen det er å ha veggedyr i hus. Det anbefales derfor å gjøre forebyggende tiltak.

Tips og råd: Slik unngår du veggedyr på reise

  • Sjekk sengen og madrassen for spor etter dyr. Selve dyret kan være vanskelig å finne, men etterlater mørke ekskrementflekker.
  • Ikke sett kofferten oppå eller under sengen. Plasser den på bagasjehyllen og oppbevar den mest mulig lukket. Ta kun ut det du trenger.
  • Vær forsiktig med mobile enheter i og ved sengen. Veggedyr liker nemmelig varme og kan krype inn i ladeutgang, usb-inngang eller lignende.

Mistenker du at du har fått med veggedyr i bagasjen kan du fortsatt unngå spredning:

  • Tøm kofferten og undersøk godt. Rist hvert plagg godt før du tar det med inn.
  • I tillegg kan du varme eller kuldebehandle innholdet for å være sikker.