Faraomaur – en landeplage fra Egypt?

Bilde av en faraomaur
Faraomauren elsker honning, peanøttsmør og lever.

Har du hørt om faraomaur? Den bittelille, nærmest gjennomsiktige mauren med tropisk opprinnelse som har spredd seg over hele verden? Nesten umulig å se, men likevel akkurat like stor som seg selv.

Faraomauren fikk sitt navn fordi man trodde at den var en av landeplagene i oldtidens Egypt. Dette stemmer ikke, for egentlig er faraomauren en tropisk art. Den er bitteliten, bare 2 mm lang og er rød-gul av farge – og den blir derfor ofte kalt «den røde maur». Tilsynelatende er den en liten og troskyldig krabat.

Stort spredningspotensiale

I Norge oppdaget vi faraomaur for aller første gang i et drivhus i Bergen under andre verdenskrig (1943). Deretter i et bolighus i Haugesund i 1975. Stort sett ser vi lite til den lille mauren. Det siste året har det imidlertid blitt funnet uvanlig mange faraomaur i Norge. Hva kan dette komme av?

Faraomaurene lever i kolonier som andre maur, men i hver koloni bor det flere dronninger. Når nye samfunn skal dannes, skjer det på en helt unik måte: knoppskyting. Grupper av arbeidere bærer med seg yngel (egg, larver og pupper), vandrer ut fra kolonien og finner seg en ny bolig – gjerne i en sprekk eller i et mørkt hulrom nær en varmekilde. Der danner de nye kolonier – som kan bestå av alt i fra noen få dusin maur til flere hundre tusen maur.

Faraomaur spres derfor lett – både med varetransport og mennesker, og har et stort spredningspotensiale. De kan befinne seg i klær, kofferter, folder i laken, aviser, elektronisk utstyr, søppel osv – ja, så å si overalt. Og når import av mat og varer fra tropiske strøk øker, øker også spredningspotensialet.

Hva spiser «den røde maur»?

Faraomauren er en ekte søtmoms som elsker peanøttsmør og honning. Den er også veldig glad i kjøttvarer, ost, åtsler og døde insekter. Faktisk spiser den mye av det samme som oss mennesker. Faraomaurene foretrekker et variert kosthold, og blir lei av samme mat over lengre tid. De passer på å få i seg både karbohydrater og proteiner, og vil variere mellom næringskildene hvis de har muligheten. Når de har lokalisert en matkilde, legger de ut kjemiske luktspor som de andre arbeiderne kan følge.

Den beskjedne størrelsen gjør faraomauren nærmest usynlig for det blotte øye – og den er derfor lett å overse før angrepet har blitt omfattende. I Norge lever faraomaur kun innendørs, og kan etablere seg i matvarelagre, butikker, sykehus, kantiner og privathus.

Faraomaurene foretrekker fuktige områder med temperaturer på mellom 27 og 30 grader. I infiserte bygninger lever de hovedsakelig på kjøkken og bad, gjerne rundt varme rør, ovner, vasker, sluk og toaletter. (Kilde: FHI). Hvis det blir veldig mange faraomaur i et hus, kan de også ta i bruk mindre gunstige steder –  til og med kjøleskap.

En smittespreder

Selv om faraomauren ikke var en av Egypts store landeplager, kan den bringe med seg en del ulykke. Faraomauren blir tiltrukket av lukter fra svette, spytt og åpne sår. Den finner derfor gode livsbetingelser på sykehus, og har blitt funnet under bandasjer, i intravenøst utstyr, i slanger med oksygentilførsel og i sterile pakninger.

På grunn av sin petite størrelse har den en helt spesiell evne til å komme seg inn så å si overalt og spre smitte fra urene til sterile områder. Det har kjent at faraomaur kan bære på bakterier som salmonella og streptokokker. I verste fall kan derfor et angrep av faraomaur på sykehus få dødelig utfall for pasienter.

Bekjempelse og forebygging

Faraomauren er svært liten og kan være vanskelig å oppdage. Det er derfor viktig å kontrollere varer og flyttelass som kommer fra utlandet – spesielt fra tropiske land. Det er også viktig å være oppmerksom på at faraomaur kan spres ved flytting av varer eller møbler i Norge.

Alle angrep av faraomaur må bekjempes. For selv om faraomaur ikke utgjør stor fare i et privathus, så øker sannsynligheten for spredning til sykehus hvor konsekvensen av et angrep kan være alvorlig.

Bekjempelse av faraomaur må alltid utføres av sertifiserte skadedyrbekjempere. I en infisert bygning er det ikke mulig å lokalisere og bekjempe alle reirene. Bruk av sprøytemidler eller pulver frarådes sterkt, da det kan føre til videre dannelse av nye kolonier og spredning av angrepet.

Den beste og eneste måten å bekjempe faraomaurene på er med forgiftet åte. Hvis du har mistanke om faraomaur i din bolig, bør du kontakte ditt forsikringsselskap eller eventuelt en skadedyrbekjemper. Vær generelt nøye med renholdet.